Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 17:07

  Morgan Stanley: Οι τραπεζικοί τριγμοί οδηγούν στο "οδυνηρό" τελευταίο σκέλος της bear market

  Morgan Stanley: Οι τραπεζικοί τριγμοί οδηγούν στο "οδυνηρό" τελευταίο σκέλος της bear market
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τριγμοί στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα σηματοδοτούν αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η απαρχή ενός "οδυνηρού" τέλους της τρέχουσας bear market στην αμερικανική αγορά, εκτιμά ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley.

  Όπως έγραψε σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας που είχε προβλέψει εύστοχα την περσινή βουτιά των μετοχών και την ανάκαμψή τους τον Οκτώβριο, "με την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων από την Fed (FDIC), πολλοί επενδυτές μετοχών ρωτούν αν πρόκειται για μία άλλη μορφή ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και ως εκ τούτου ένα σήμα υπέρ της ανάληψης κινδύνου".

  "Θεωρούμε πως δεν είναι" απαντά, προσθέτοντας ότι "αντιθέτως αντιπροσωπεύει την αρχή του τέλους της bear market, καθώς ο περιορισμός της πιστωτικής ικανότητας "ξεζουμίζει" την ανάπτυξη από την οικονομία".

  Σύμφωνα με τον Γουίλσον, ο S&P 500 δεν θα είναι "ελκυστικός" έως το equity risk premium (ανταμοιβή για τον κίνδυνο του κεφαλαίου) ανέβει μέχρι και τις 400 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο των 230 μ.β.

  Υπενθυμίζεται ότι το equity risk premium είναι η διαφορά μεταξύ της προσδοκώμενης απόδοσης από τις μετοχές και της απόδοσης ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή, κάτι που σημαίνει ότι όσο υψηλότερο είναι τόσο περισσότερο αποζημιώνονται οι επενδυτές για τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές.

  Και όπως προειδοποιεί το Μάικλ Γουίλσον, "το τελευταίο σκέλος της bear market μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρό. Όταν οι τιμές πραγματοποιούν βουτιά μέσω άλματος του equity risk premium αυτό δύσκολα μπορεί να το αποτρέψει κανείς ή να βρει τρόπο να αμυνθεί στο χαρτοφυλάκιό του".

  Υπενθυμίζεται ότι η κατάρρευση αρχικά της Silicon Valley Bank και ακολούθως το sell-off στην Credit Suisse πυροδότησαν ανησυχίες για την ευρύτερη υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκαλώντας έντονους τριγμούς στις αγορές μετοχών.

  Ακόμα και έτσι πάντως, η Wall Street ολοκλήρωσε την Παρασκευή μία ανοδική εβδομάδα, με αιχμή κυρίως τον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq, έπειτα από τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο η οποία είχε προηγηθεί.

  bbg

  "Έτσι ακριβώς τελειώνουν οι bear markets - ένας απρόβλεπτος καταλύτης που εκ των υστέρων μοιάζει προφανής, αναγκάζει τους συμμετέχοντες στην αγορά να αναγνωρίσουν τι βρισκόταν διαρκώς μπροστά τους", έγραψε ο Γουίλσον.

  Η συνεχιζόμενη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να οδηγήσει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στην επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης εν μέσω περιοριστικών πιστωτικών συνθηκών, εξηγεί ο ίδιος.

  "Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας σημαίνουν ότι περιορίζεται η διαθεσιμότητα πιστώσεων για ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, κάτι που μπορεί να είναι ο καταλύτης που τελικά θα πείσει τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη είναι πολύ υψηλές" έγραψε ο Γουίλσον, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος πιστωτικής κρίσης έχει αυξηθεί ουσιωδώς.

  bbg

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γουίλσον αναμένει από τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους καθώς πλησιάζει η νέα σεζόν εταιρικών αποτελεσμάτων, την ώρα που οι εταιρείες προετοιμάζονται να μειώσουν αισθητά το guidance τους.

  Έτσι, συνιστά την τοποθέτηση σε αμυντικούς τομείς και μετοχές χαμηλής μεταβλητότητας (low-beta stocks), ενώ προειδοποιεί ενάντια στην άποψη ότι τα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης είναι απρόσβλητα από τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ