Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 17:35

  Stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες έκανε η DBRS - Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες

  Stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες έκανε η DBRS
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η κατάρρευση της SVB Financial Group και της Signature Bank έχουν προκαλέσει σημαντική αστάθεια στην παγκόσμια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Η DBRS θεωρεί ότι ορισμένα από τα προβλήματα της SVB που οδήγησαν στη χρεοκοπία της ήταν ιδιοσυγκρασιακά και δεν υπάρχουν στον ίδιο βαθμό στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ. Όπως επισημαίνει, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των τραπεζών της ΕΕ και της SVB. Οι τράπεζες της ΕΕ έχουν χαμηλότερη έκθεση σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, πιο σταθερές καταθετικές βάσεις και ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αυστηρότερες πολιτικές διαχείρισης κινδύνου επιτοκίου ακόμη και για τις μικρότερες τράπεζες.

  Ωστόσο, η DBRS παρακολουθεί στενά, όπως τονίζει, τις θέσεις ρευστότητας των τραπεζών της ΕΕ καθώς και την έκθεσή τους σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Για να γίνει αυτό, πραγματοποίησε μια θεωρητική άσκηση -ένα δικό της stress test- για το κούρεμα των χαρτοφυλακίων αποσβεσμένου κόστους των τραπεζών της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρητική άσκηση, ο αντίκτυπος του κεφαλαίου φαίνεται διαχειρίσιμος για τις τράπεζες της ΕΕ.

  Η DBRS Morningstar θεωρεί ότι οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες των τραπεζών της ΕΕ στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους δεν αποτελούν πηγή συστημικής αστάθειας. Ωστόσο, "ο πλήρης αντίκτυπος της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής αστάθειας δεν έχει ακόμη φανεί", όπως τονίζει. "Οι πρόσφατες αναταραχές δείχνουν ότι οι τραπεζικές κρίσεις και οι κρίσεις ρευστότητας μπορούν να εκτυλιχθούν με ταχύτητα που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν", προσθέτει ο οίκος. Συνεπώς, όπως καταλήγει, χρειάζονται περαιτέρω εργαλεία για την αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας και αυτή η πρόσφατη εμπειρία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή για την τρέχουσα αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων της ΕΕ". 

  Το σενάριο του stress test της DBRS

  H DBRS "έτρεξε" ένα ακραίο θεωρητικό σενάριο στο οποίο οι τράπεζες της ΕΕ αναγκάζονται να πουλήσουν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ομολόγων που διακρατείται σε αναπόσβεστο κόστος (AC). Σε αυτό το σενάριο εφάρμοσε ζημιά προ φόρων 10%, επίπεδο το οποίο θεωρεί ότι είναι αρκετά αυστηρό, καθώς οι τράπεζες που καλύπτει -συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών- που πρόσφατα αποκάλυψαν τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο AC, αναφέρουν ζημίες της τάξης του 5% έως 10%. Στη συνέχεια, υπολόγισε τον αντίκτυπο στον δείκτη CET1 για όλες τις τράπεζες του και συγκέντρωσε τα αποτελέσματα κάνοντας έναν απλό μέσο όρο ανά χώρα. 

  Η DBRS αναγνωρίζει τους περιορισμούς αυτής της άσκησης, καθώς i) χρησιμοποιεί ανοίγματα του τέλους Ιουνίου 2022 ως δείκτη των ομολόγων που έχουν υποστεί υποτίμηση στην αγορά ii) η ζημία προ φόρων είναι στην πραγματικότητα διαφορετική μεταξύ των τραπεζών, καθώς η διάρκεια και οι πολιτικές αντιστάθμισης των χαρτοφυλακίων είναι διαφορετικές. 

  Ωστόσο, θεωρεί ότι αυτή η άσκηση είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων εντός των τραπεζών της ΕΕ. Γι' αυτήν την άσκηση, εφάρμοσε ζημία μετά από φόρους 8,5% σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της SVB, η οποία είναι συνεπής με τη ζημία που ανέφερε στην αγορά, αφού πούλησε χαρτοφυλάκιο 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

  Τα αποτελέσματα του stress test έδειξαν πως όλες οι τράπεζες της ΕΕ διατηρούν δείκτη κεφαλαίων CET1 πάνω από το 8%, με τον δείκτη για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες να διαμορφώνεται στο 11%.

  Όπως καταλήγει η DBRS, σε κάθε περίπτωση, η SVB είναι ένα σημαντικό μάθημα. Παρά το γεγονός ότι οι πλήρεις συνέπειες της κατάρρευσής της παραμένουν αβέβαιες, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα. Αυτή η κατάρρευση δείχνει ότι οι τράπεζες και η κρίση ρευστότητας μπορούν να εκτυλιχθούν με απίστευτη ταχύτητα. Στην Ευρώπη, η Banco Popular Espanol SA (Banco Popular), κατέρρευσε το 2017. Η τράπεζα έχασε το 20% των καταθέσεών της σε 90 ημέρες. Ωστόσο, η SVB παρουσίασε εκροή καταθέσεων 25% σε μόλις μία ημέρα. "Απαιτούνται περαιτέρω εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας και αυτή η εμπειρία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη συμβολή για την τρέχουσα αναθεώρηση του πλαισίου διαχείρισης τραπεζικών κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων της ΕΕ", επανέλαβε η DBRS.

  Το δείγμα των τραπεζών που χρησιμοποίησε η DBRS για την άσκηση:

  δφφ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ