Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 14:13

  Προσκόμματα στην άνοδο βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Νευρική είναι η άνοδος σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές προσπαθεί να "χτίσει" μια απόσταση ασφαλείας από τη ζώνη των 1.025 – 1.030 μονάδων, εν μέσω μειωμένης επενδυτικής εμπιστοσύνης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,13% στις 1.043,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 59 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.544,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,01% στις 785,41 μονάδες.

  Η λήξη των παραγώγων προσέθεσε περίπου 17 εκατ. ευρώ, ενώ ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ΑΜΕΜ (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) σε αρκετούς τίτλους, χωρίς όμως να αλλάξει τις ισορροπίες στο ταμπλό.

  Παραμένει η επιφυλακτικότητα

  Πάντως, παρά την προσπάθεια ανόδου, η επιφυλακτικότητα σήμερα στην αγορά είναι έκδηλη και αποτυπώνεται στη νευρικότητα αρκετών τίτλων που έχουν αλλάξει πολλάκις την κατεύθυνσή τους. Άλλωστε, πως θα μπορούσε να μην υπάρχει, δεδομένου του ότι η αίσθηση που επικρατεί  (όχι μόνο στη Λ. Αθηνών, αλλά και διεθνώς) είναι ότι μπορεί να αποσοβήθηκε μια τραπεζική κρίση αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν.

  Αυτό που μεταφέρεται πλέον από χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr είναι ότι ενώ η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εκλαμβανόταν ως κάτι θετικό, καθώς τονώνει τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών, εντούτοις έχει σημαντικές παρενέργειες τόσο στην αποτίμηση των αξιογράφων που κατέχονται από αυτές, όσο και στην οικονομική δραστηριότητα εν γένει.

  Και αυτές οι εξελίξεις, συμπίπτουν με το βαρύ πολιτικό κλίμα που επικρατεί εντός της χώρας, όσο η κλεψύδρα της εκλογικής αναμέτρησης κυλά αντίστροφα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, βέβαια, δείχνουν ότι Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν χάσει δημοσκοπικές μονάδες, χωρίς να αλλάζουν όμως οι συσχετισμοί, με την αγορά να προσπαθεί να διαγνώσει τι θα σημάνει αυτό για τις εκλογές, που έχουν πάρει παράταση.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει άλμα 5,20%, με τις Jumbo και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο 3,44% και 3,09%, ενώ ο ΟΤΕ είναι στο +2,05%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Λάμδα, Τιτάν, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola και ΔΕΗ.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Quest, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΕΥΔΑΠ, Aegean και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Η Motor Oil χάνει 1,26% και ο Ελλάκτωρ είναι στο -1,27%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ