Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαρ-2023 15:01

  Επιδεινώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο

  Επιδεινώνεται το κλίμα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  "Ανώμαλος" είναι ο δρόμος της ανάκαμψης σήμερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις και να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό και τη νευρικότητα που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,09% στις 1.024,26 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 75,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο  0,01% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.490,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,16% στις 762,38 μονάδες.


  Με το δάχτυλο στο "sell"

  Μπορεί η αγορά να κινείται σταθερά σε θετικά εδάφη, αλλά η εικόνα της σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει σε μια "καθαρή αντίδραση" μετά το sell off. Η νευρικότητα και η επιφυλακτικότητα είναι βασικοί οδηγοί, καθώς ουδείς πλέον γνωρίζει, αλλά και δεν μπορεί να εκτιμήσει, ποιες είναι οι προεκτάσεις των τραπεζικών κλυδωνισμών σε ένα σύστημα που ιστορικά είναι συνυφασμένο με την αξιοπιστία, όπως είναι το ελβετικό.

  Η αλήθεια είναι ότι η Credit Suisse δεν είναι απλά μεγάλη για να καταρρεύσει αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η ίδια η Ελβετία σαν χώρα θα μπορούσε να είναι τράπεζα. Δύσκολα λοιπόν η κεντρική τράπεζα δεν θα βρει μία λύση μιας και η αξιοπιστία της χώρας θα πληγεί. Από την άλλη όμως, οι τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν αλλάξει άρδην το επενδυτικό κλίμα, με τους επενδυτές να τοποθετούνται με βάση την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ενισχύσουν τόσο τα κέρδη όσο και τις αποδόσεις των τραπεζών της περιοχής. Μια εκτίμηση που πλέον κατέρρευσε.

  Έτσι από το πρωινό +2% του Γενικού Δείκτη και το +4% του τραπεζικού, το ΧΑ περιορίζεται στο να κρατήσει τις 1.025 μονάδες, βρίσκοντας κάποιες στηρίξεις στην αντίδραση επιλεγμένων τίτλων. Άλλωστε όλοι αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ, η οποία είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα που συνεδριάζει έπειτα από την αμερικανική και την ελβετική τραπεζική καταιγίδα, οπότε βρίσκεται στο επίκεντρο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΕΛΧΑ, Πειραιώς, Εθνική, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Quest, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Λάμδα, Titan, ΟΤΕ και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, η Jumbo κερδίζει 3,29% και η Eurobank είναι στο +1,67%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Coca Cola, Σαράντης, Autohellas, Aegean και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα και τα Ελλική Πετρέλαια.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ