Παρασκευή, 17-Μαρ-2023 00:05
Επενδυτές, αγνοήστε τον θόρυβο και επιμείνετε στις επενδύσεις σας

Του Nir Kaissar
Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ταλαντεύονται, όπως έχει αρχίσει να συμβαίνει από το 2022, δε λείπουν οι εικασίες για το πού κατευθύνονται. Η Morgan Stanley προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο Μάρτιος μπορεί να είναι ένας βάναυσος μήνας για τις μετοχές. Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος απήχησε το ίδιο συναίσθημα, δηλώνοντας στο Bloomberg News ότι "θα υπάρξει μεγάλη αστάθεια στις αγορές" και "πολλές δυνατότητες να αξιοποιηθούν μετρητά σε ελκυστικά επίπεδα". Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank τροφοδότησε περαιτέρω τις εικασίες σχετικά με τα επιτόκια, τις μετοχές των τραπεζών και τον αντίκτυπο στις ευρύτερες αγορές.
Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν έχει ιδέα τι θα κάνουν οι αγορές στο εγγύς μέλλον. Τίποτε ωστόσο δεν τραβά την προσοχή των επενδυτών όσο μια κλονισμένη αγορά και ένας παλιομοδίτικος τραπεζικός πανικός, δίνοντας στις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου και στους σχολιαστές την ευκαιρία να πουλήσουν τα προϊόντα τους και να διευρύνουν τη φήμη τους, κυρίως σπέρνοντας φόβο περί φθινουσών αγορών και επικείμενων χρηματοπιστωτικών κρίσεων. Και γιατί όχι; Μόλις σβήσει η υστερία, κανείς δε θα θυμάται ποιος είπε τι.
Η κουβέντα θα ήταν διασκεδαστική αν δεν ήταν τόσο δαπανηρή. Πάρα πολλοί επενδυτές ενεργούν με βάση τις αναξιόπιστες προβλέψεις τις οποίες ακούνε, συχνά πουλώντας τις επενδύσεις τους και κρυβόμενοι στα μετρητά μέχρι να τελειώσει η συζήτηση, αγοράζοντας τελικά την ίδια επένδυση σε τιμή υψηλότερη από εκείνη στην οποία την πούλησαν.
Ο δείκτης S&P Regional Banks Select Industry, μια συλλογή από περίπου 140 περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, είχε υποχωρήσει 30% από την κορύφωσή του τον Φεβρουάριο έως τη Δευτέρα, με περισσότερο από τα δύο τρίτα της πτώσης να σημειώνονται τις τρεις ημέρες συναλλαγών μετά την είδηση της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB). Το SPDR S&P Regional Banking ETF, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο παρακολουθεί τον συγκεκριμένο δείκτη, παρουσίασε αύξηση του όγκου συναλλαγών του κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ημερών, πιθανώς επειδή οι επενδυτές προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τις μετοχές τους. Θα τους παρακολουθήσετε να αγοράζουν ξανά τις ίδιες μετοχές μετά την ανάκαμψη των τιμών.
Αυτό κάνουν συνήθως οι επενδυτές. Η τελευταία έκθεση Mind the Gap της Morningstar διαπιστώνει ότι οι επενδυτές κέρδισαν περίπου 1,7 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες από τις συνολικές αποδόσεις που παρήγαγαν οι επενδύσεις κεφαλαίων τους σε διάστημα 10 ετών έως το 2021. Το κενό, διαπιστώνει η Morningstar, "πηγάζει από κακοχρονισμένες αγορές και πωλήσεις μετοχών αμοιβαίων κεφαλαίων, που κοστίζουν στους επενδυτές σχεδόν το ένα έκτο της απόδοσης που θα είχαν κερδίσει αν απλώς είχαν επιμείνει στις επενδύσεις τους".
Είναι λοιπόν μια ιδιαίτερα καλή στιγμή να υπενθυμίσουμε στους επενδυτές ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να αυξήσουν τα χρήματά τους είναι να επενδύουν σε ένα χαμηλού κόστους, ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, να αγνοούν τις προβλέψεις και να παραμένουν ατάραχοι στα αναπόφευκτα σκαμπανεβάσματα της αγοράς.
Το να επενδύει κανείς είναι πιο εύκολο απ’ ό,τι ακούγεται. Το πρώτο βήμα είναι να επιτυγχάνεται μια ισορροπία μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Σχεδόν όλοι θέλουν και μετοχές και ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, τις μετοχές για μεγέθυνση και τα ομόλογα για σταθερότητα. Γενικά, όσο περισσότερες οι μετοχές, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναμενόμενη απόδοση και αστάθεια - και αντίστροφα, όσο περισσότερα ομόλογα, τόσο χαμηλότερη τόσο η αναμενόμενη απόδοση όσο και η αστάθεια.
Η ιστορική καταγραφή είναι διδακτική. Στον παρακάτω πίνακα, αποτυπώνεται η ετήσια συνολική απόδοση για διάφορα χαρτοφυλάκια μετοχών/ομολόγων χρησιμοποιώντας την ιστορική απόδοση του δείκτη S&P 500 και των κρατικών ομολόγων μακράς λήξης των ΗΠΑ από το 1926. Εκτιμώ επίσης, με βάση το ιστορικό μεταβλητότητας μετοχών και ομολόγων, πόσο πιθανό είναι να μειωθούν τα χαρτοφυλάκια σε έναν πανικό όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ή η εμφάνιση της Covid-19.
Μερικά σημεία τα οποία πρέπει να υπογραμμιστούν: πρώτον, οι πτώσεις δείχνουν αστάθεια, όχι μόνιμη απώλεια. Οι αμερικανικές αγορές ανέκαθεν ανέκαμπταν μετά από πτώσεις και προχωρούσαν σε νέα υψηλά. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι ένα ευρέως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, συμπεριλαμβανομένου ενός παγκόσμια διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, θα συμπεριφερθεί διαφορετικά στο μέλλον. Ωστόσο, η αστάθεια πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν. Όσο μεγαλύτερη είναι η βουτιά μιας επένδυσης από το σημείο κορύφωσης της απόδοσής της, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του να πουλήσει κανείς σε κατάσταση πανικού και να "κλειδώσει" απώλειες. Οι μεγαλύτερες πτώσεις οδηγούν επίσης σε μεγαλύτερες απώλειες εάν οι επενδυτές χρειαστεί να τραβήξουν χρήματα από το χαρτοφυλάκιό τους σε μια ύφεση.
Δεύτερον, η ιστορική καταγραφή είναι πιο χρήσιμη για τη μέτρηση της αντιστάθμισης μεταξύ απόδοσης και μεταβλητότητας παρά ως ακριβές μέτρο της μελλοντικής απόδοσης και μεταβλητότητας. Αυτό δε σημαίνει ότι τα ιστορικά στοιχεία δεν έχουν προγνωστική ισχύ. Στην πραγματικότητα, όταν εξετάζουμε παλαιότερα δεδομένα στις ΗΠΑ ή αριθμούς από όλο τον κόσμο, τα αποτελέσματα είναι περίπου τα ίδια. Με κάποιες διαφοροποιήσεις, οι μακρόπνοοι επενδυτές είναι πιθανό να επιτύχουν αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα του ιστορικού αρχείου μας. Όποιο κι αν είναι όμως το αποτέλεσμα, μια υψηλότερη απόδοση θα έχει σχεδόν πάντα το κόστος των βαθύτερων βουτιών μιας επένδυσης.
Τρίτον, οι αποδόσεις των επενδύσεων είναι πιο μέτριες από ό,τι γενικά αναγνωρίζεται, ιδιαίτερα όταν αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος είναι πιθανό να τις διαβρώνει κατά 2% έως 3% ετησίως μακροπρόθεσμα. Το "ένοχο" μυστικό των οικονομικών, παρ' όλη την αντίθετη φιλολογία, είναι ότι τα χρήματα μεγαλώνουν αργά. Οι θεσμικοί επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, αυξάνουν γενικά τα χρήματά τους περίπου 7% έως 8% ετησίως προ πληθωρισμού, με ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων. Από την εμπειρία μου, οι μέσοι επενδυτές σπάνια τα καταφέρνουν καλύτερα και πιο συχνά τα καταφέρνουν χειρότερα, όπως προειδοποιεί η Morningstar. Ωστόσο, ακόμη και μια μέτρια απόδοση 7% μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου, πολλαπλασιάζοντας τα χρήματα πάνω από 12 φορές σε διάστημα 50 ετών, συνυπολογιζόμενου του πληθωρισμού.
Το "κόλπο" είναι να ξεκινά κανείς νωρίς. Υπάρχουν πολλά ETF χαμηλού κόστους τα οποία παρακολουθούν μεγάλα καλάθια μετοχών και ομολόγων. Αφού διαλέξετε το δικό σας, μαζί με την προτιμώμενη κατανομή μετοχών-ομολόγων, μην αργείτε να ξεκινήσετε. Είναι δελεαστικό να αναβάλεις μια επένδυση, να εκλογικεύεις σκεπτόμενος ότι θα υπάρξει καλύτερη στιγμή για πραγματοποίηση αγοράς, ιδιαίτερα με όλη την τρομακτική συζήτηση γύρω από τις αγορές αυτή τη στιγμή. Αντίθετα, η καλύτερη στιγμή για αγορά είναι σε περίοδο πτώσης, όταν τα πάντα είναι προς πώληση.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι οικονομολόγοι θα ενθάρρυναν τους ανθρώπους να επενδύουν τακτικά και να επιμένουν στις επενδύσεις τους. Ας το παραδεχτούμε, ωστόσο, οι έξυπνες επενδύσεις είναι βαρετές και το βαρετό δεν πουλάει. Οπότε, μην περιμένετε να κατακάτσει η φλυαρία, απλώς μάθετε να την αγνοείτε.