Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Φεβ-2023 16:48

  Τα μηνύματα Πάουελ αποκωδικοποιεί η Wall Street

  Wall street γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:50

  Τα μηνύματα του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι επενδυτές καθώς αναζητούν περισσότερα στοιχεία για τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες. 

  Η πρώτη αντίδραση των δεικτών της Wall ενώ ο πρόεδρος της Fed μιλούσε σε εκδήλωση με ερωταπαντήσεις στο Economic Club of Washington ήταν να σημειώσουν άλμα, ωστόσο έχασαν γρήγορα τα κέρδη τους και πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι σε ανοδικό έδαφος με τους επενδυτές να δίνουν έμφαση στη δήλωση του προέδρου της Fed ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει.

  Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει "σημαντική" μείωση του πληθωρισμού αυτό το έτος, αν και είναι πιθανό ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον επίσημο στόχο του 2% το επόμενο έτος.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως "θετικό που μπορέσαμε να δούμε τις τάσεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού, χωρίς να δούμε να αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας".

  "Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή επειδή η οικονομία είναι ισχυρή", τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τα οποία αιφνιδίασαν τις παγκόσμιες αγορές, αλλά και την ίδια την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. 

  "Δεν περιμέναμε [η έκθεση] να είναι τόσο ισχυρή", είπε ο Πάουελ, ενώ ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν ότι η κεντρική τράπεζα έχει κάποιο δρόμο να προχωρήσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων της. "Θεωρούμε ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε νέες αυξήσεις των επιτοκίων", ανέφερε ο Πάουελ. "Η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά ισχυρή", πρόσθεσε.

  Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Παρασκευή έδειξε ότι η οικονομία πρόσθεσε 517.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο οδηγώντας την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969. Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία ωστόσο πυροδότησαν ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα θα εκμεταλλευτεί την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας για να προχωρήσει πιο επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής της.

  Δείκτες – Στατιστικά 

  Ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 129,49 μονάδες ή 0,38% και σκαρφαλώνει στις 34.020,51 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 33,81 μονάδες ή 0,82% στις 4.144,71 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρσθέτει 142,85 μονάδες ή 1,20% και στις 12.031,27 μονάδες.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Microsoft με άλμα 9,82 δολ. ή 3,82% στα 266,59 δολ. και ακολουθούν Boeing με άνοδο 2,79% στα 212,59 δολ. και Chevron με κέρδη 3,74 δολ. ή σε ποσοστό 2,2% στα 173,38 δολ. 

  Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα είναι η Verizon Communications (-2,25%), η Home Depot (-1,36%) και η Procter & Gamble (-1,02%). 

  Η επενδυτική προσοχή παραμένει στραμμένη ταυτόχρονα στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων με την Pinterest να ανακοινώνει χθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο της αγοράς, έσοδα που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Η Activision Blizzard από την πλευρά της ξεπέρασε τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ και η Royal Caribbean ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη της. 

  Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε σε νέο ρεκόρ το προηγούμενο έτος καθώς οι εισαγωγές σημείωσαν άλμα σε ιστορικά υψηλά, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. 

  Ειδικότερα, το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 12,2% στα 948 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Για τον Δεκέμβριο μόνο το έλλειμμα διευρύνθηκε στα 67,4 δισ. δολ.

  Η αξία των εισαγωγών το προηγούμενο έτος σκαρφάλωσε 16,3% από το 2021 αγγίζοντας τα 4 τρισ. δολ. ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 17,7% στα 3 τρισ. δολ. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ