Τρίτη, 07-Φεβ-2023 13:51
Χωρίς τζίρο και τράπεζες η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με σημαντικά κέρδη κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να κάνει την υπέρβαση του στόχου των 1.035-1.040 μονάδων, ανοίγοντας πλέον τον δρόμο για υψηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,73% στις 1.040,65 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 60,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 44,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,68% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.528,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,09% στις 801,32 μονάδες.
Στο επίκεντρο των συναλλαγών σήμερα είναι σαφώς η μετοχή της MIG, η οποία μάλιστα έχει κλειδώσει στο limit up με ανεκτέλεστο αγορών σχεδόν 26 εκατ. τεμαχίων. Η αύξηση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς και η δημόσια πρόταση που θα υποβάλει έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη μετοχή, η οποία παραμένει στο στόχαστρο των αγοραστών τις τελευταίες ημέρες με εκρηκτική άνοδο.
Ωστόσο, οι συναλλαγές στο υπόλοιπο ταμπλό παραμένουν χαμηλές, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ισχύ της διάσπασης του στόχου των 1.035 – 1.040 μονάδων, καθώς η MIG έχει διακινήσει 24,1 εκατ. τεμάχια, οι Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank περίπου 11 εκατ. τεμάχια. Από το σύνολο των 44 εκατ. τεμαχίων, "μένουν" σχεδόν 9 εκατ. τεμάχια περίπου για τους υπόλοιπους τίτλους. Υπάρχουν, δε, τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν διακινήσει μερικές χιλιάδες τεμάχια.
Παρόλα αυτά, το κλίμα στην αγορά δεν έχει αλλάξει και παραμένει θετικό. Όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, σε μια bull market, οι ανοδικές συνεδριάσεις είναι αργές και μακρές, με τις διορθώσεις να είναι βραχείες και έντονες, με αποτέλεσμα να τονώνεται η ρευστότητα η οποία στη συνέχεια ισχυροποιεί την άνοδο. Ήδη η αγορά παρέμεινε έξι συνεδριάσεις στη ζώνη των 1.020 – 1.030 μονάδες και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι πλησιάζει η ώρα της λύσης του σχηματισμού.
Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo ενισχύεται κατά 3,43%, με τον ΟΤΕ να είναι στο +2,20%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Quest, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Coca Cola και Εθνική.
Στον αντίποδα η Aegean σημειώνει απώλειες 1%, με τις Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Autohellas, Alpha Bank και ΔΕΗ να κινούνται ήπια πτωτικά. Ο Τιτάνας δεν έχει μεταβολή αυτήν την ώρα.