Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 17:34

  Άντεξε και βλέπει τον μεγάλο στόχο το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Άντεξε και σήμερα τις πιέσεις το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε για ακόμη μία εβδομάδα θετικά και πάνω από τις 1.030 μονάδες, αν και ανέβαλε τον μεγάλο στόχο (1.035) υπό το βάρος των αναταράξεων που προκάλεσαν αρκετοί τίτλοι του.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,37% στις 1.033,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.036,42 μονάδων (+0,65%) και 1.025,76 μονάδων (-0,38%). Ο τζίρος ανήλθε στα 118,13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 70,80 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 11,79 εκατ.  τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 2.514,26 μονάδες, ενώ στο +0,86% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.573,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,88% στις 793,88 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,77%, με τον FTSE 100 να έχει άνοδο 2,26%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,79%.

  Επτά πάνω

  Επτά συνεχόμενες εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης κατακτώντας νέα υψηλά οκταετίας την εβδομάδα που πέρασε, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Η άνοδος πάνω από το ορόσημο των 1.000 μονάδων φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει καθώς εκτός από τις αναγνώσεις της αυξημένης κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών τα κυοφορούμενα deals δείχνουν ότι έχουν συνέχεια και ουρές συναλλαγών που εκτός από την αποκάλυψη αξίας στις μετοχές απελευθερώνουν και κεφάλαια προς επανεπένδυση.

  Σε αυτό το κλίμα οι αναμενόμενες διορθώσεις λόγω της κατοχύρωσης των σημαντικών κερδών περιορίστηκαν από την επιλεκτική παρουσία ενδιαφέροντος σε άλλους υστερήσαντες τίτλους ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ξεπέρασαν εκ νέου με άνεση τα 100 εκατ. ευρώ. Το "κέρδος" της πρώτης εβδομάδας του Φεβρουαρίου ήταν η αφύπνιση των μικρών και μεσαίων χαρτιών της Αγοράς βάζοντας στην εικόνα της ανόδου και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιριών με διαφορετικό προφίλ ρίσκου ενεργοποιώντας περισσότερα χαρτοφυλάκια λιανικής.

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρώτη σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση στις 1.048 - 1.040 μονάδες, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε η οκταετής περιήγηση της αγοράς κάτω από τις 1.000 μονάδες. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η υπέρβαση του εν λόγω επίπεδου, όχι γιατί είναι μια κορυφή αναφοράς για πολλές μετοχές αλλά επειδή τα επτά συνεχόμενα ανοδικά εβδομαδιαία κλεισίματα έχουν οδηγήσει τους ταλαντωτές ακόμα και στα εβδομαδιαία διαγράμματα "στα κόκκινα" των υπερτιμήσεων.

  Όλο το σετ δεικτών τάσης είναι ανοδικό σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση ενώ ο κινητός μέσος των 200... μηνών είναι η μόνη χρονοσειρά τάσης που έχει μείνει αλώβητη από την άνοδο (1.215 μονάδες). Με αυτά ως δεδομένα η ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες για ένα μικρό διορθωτικό πισωγύρισμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η διόρθωση θα έρθει με μια πλάγια κίνηση εκτόνωσης που θα εξομαλύνει και την καμπύλη της αγοράς η οποία κινείται με αφύσικη κλίση. Επίσης, θα έχει ενδιαφέρον η ένταση της διόρθωσης καθώς οι χαμηλοί τζίροι θα υπονοήσουν μια μετριοπαθή στάση από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 6,34%, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει στο +4,03% και την Aegean στο +3,82%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Autohellas, Motor Oil, Σαράντης, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Coca Cola και ΕΛΧΑ.

  Στον αντίποδα, Εθνική και ΓΕΚ Τέρνα βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών, σημειώνοντας απώλειες 2,56% και 2,13% αντίστοιχα, ενώ οι Λάμδα, Πειραιώς, Τιτάν, Μυτιληναίος και Alpha Bank έκλεισαν με ελεγχόμενες απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Eurobank και Quest. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ