Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 14:25

  Για γερά νεύρα οι σημερινές μάχες στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:22

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στηρίγματα για να βρει και πάλι τον ανοδικό του δρόμο βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όχι μόνο έχει καταφέρει να απορροφήσει τις πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, κυρίως του ομίλου ΤΕΡΝΑ αλλά και της Coca Cola, αλλά κινείται πλέον πάνω από τις 1.030 μονάδες. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται με κέρδη 0,37% στις 1.031,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 101 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 58 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.509,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,33% στις 802,39 μονάδες. 

  Στο επίκεντρο της αγοράς βρίσκεται πάντως το "δίδυμο" ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακής, καθώς οι τίτλοι πιέζονται σημαντικά, καταγράφοντας απώλειες 3,2% και 3,7% αντίστοιχα. Μάλιστα, για λίγα λεπτά βρέθηκαν στο -8,74% και στο -6,97% αντίστοιχα. 

  Φόβος… ύψους

  Οι πωλητές όμως έκαναν την εμφάνισή τους και σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Coca Cola, συγκρατώντας τις πρωινές προσπάθειες να διαπεραστεί ο στόχος των 1.035 μονάδων. Ωστόσο, το ΧΑ ξαναβρίσκει τον δρόμο για τον μεγάλο στόχο, που για πολλούς εμπλεκόμενους στη Λ. Αθηνών θα κλείσει και τυπικά έναν οκταετή κύκλο, κατά τον οποίο η αγορά "πλήρωσε" πολλαπλές κρίσεις εντός και εκτός συνόρων.

  Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, είναι λογικό η αγορά να δείχνει αδυναμία σε ένα επίπεδο που θα ανοίξει το δρόμο για μια ανάβαση άνω των 60 μονάδων, δηλαδή προς τον επόμενο στόχο των 1.400 μονάδων. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έρχεται από ένα ιδιαιτέρως θετικό Ιανουάριο, με διψήφιες αποδόσεις, οι οποίες είναι αρκετά ελκυστικές για να αφεθούν σε διορθωτικές κινήσεις.

  Οι τεχνικοί όροι δεν έχουν αλλάξει και παραμένουν θετικοί. Επομένως μια στάση αποφόρτισης ίσως είναι και ένα σενάριο ευκταίο στην παρούσα και σε μια εβδομάδα που πολλά χαρτοφυλάκια ξένων προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών για την πορεία της νομισματικής τους πολιτικής. Η εξίσωση είναι δύσκολη, ειδικά στο μέτωπο του ανώτατου ορίου που μπορεί να φτάσουν τα επιτόκια και του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο θα μείνουν εκεί.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και Eurobank σημειώνουν κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Μυτιληναίο, Σαράντη, ΔΕΗ, Εθνική, Jumbo και ΟΤΕ, με τις ΟΠΑΠ, Motor Oil, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια να κινούνται ήπια ανοδικά.

  Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 4,36%, με τις Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με -1,78% και -1,62% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Quest. Autohellas και Τιτάν δεν έχουν μεταβολή. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ