Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Φεβ-2023 11:02

  Στο στόχο της... 8ετίας το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα αναρριχάται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται ενώπιον εκείνων που έχασε με χαρακτηριστική σφοδρότητα τον Δεκέμβριο του 2014, όταν η χώρα μπήκε σε μία πρωτοφανή πολιτική κρίση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,76% στις 1.035,02 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,84% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.516,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,96% στις 807,42 μονάδες.

  Επίπεδα... 8ετίας και πλέον

  Ο επόμενος διαγραμματικός στόχος του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται στις 1.035 - 1.040 μονάδες, που χρονολογούνται στο έτος 2014 και είναι αυτές που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις 1.400 μονάδες. Ενδιάμεσα ωστόσο έχουν μεσολαβήσει αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του γενικού δείκτη που καθιστούν επισφαλή την προβολή αυτού του επιπέδου, άρα και τη διάσπαση του.

  Έτσι, η αγορά θα πρέπει να διαγνώσει την επίδραση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι αποπληθωρισμένες τιμές είναι εντελώς διαφορετικές και οι σταθμίσεις υπολογισμού του δείκτη έχουν μεταβληθεί. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες ενός σεναρίου διόρθωσης, ή έστω συσσώρευσης που θα αποσυμπιέσει την αγορά, με την πρώτη ζώνη να βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ 1.010 και 995 μονάδων.

  Σε κάθε περίπτωση το κλίμα, το βασικό συστατικό μιας ανοδικής αγοράς, είναι θετικό, με τις προοπτικές μάλιστα να έχουν παραμένουν ευοίωνες (εκτός απροόπτου). Επομένως, οι "χάρακες" της τεχνικής ανάλυσης ενδεχομένως να διασπαστούν εάν οι αγοραστές αποκτήσουν ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντας, προσβλέποντας στα θετικά θεμελιώδη σε όλα τα επίπεδα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει κέρδη 3,07%, με την Aegean και την Πειραιώς να είναι στο +2,76% και +2,62% αντίστοιχα. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε ΔΕΗ, Βιοχάλκο και Titan, ενώ κοντά στο +1% κινούνται οι Ελλάκτωρ, Εθνική, Σαράντης και Alpha bank.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Quest, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil, με την Jumbo να μην έχει μεταβολή. Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, οι ΟΛΠ, Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola κινούνται με μικρές απώλειες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ