Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Φεβ-2023 13:31

  Δίνουν ώθηση οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Αναθάρρησαν και πάλι οι αγοραστές στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ξαναβρίσκει τον ανοδικό του ρυθμό, έχοντας και πάλι στο πλευρό του τίτλους που με τη βαρύτητά τους βοηθούν στην απορρόφηση των πιέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,64% στις 1.029,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,90% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.498,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,97% στις 788,56 μονάδες.

  Μπροστά οι τράπεζες

  Έχοντας αποκοπεί από τη νευρικότητα που εμφανίζουν οι διεθνείς αγορές, το ΧΑ επιχειρεί να αφομοιώσει τα επίπεδα και να δημιουργήσει ένα σκαλοπάτι στηρίξεων στη ζώνη των 1.020 – 1.030 μονάδων, το οποίο ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που υπάρξουν στον ορίζοντα εκλογικές αναταράξεις. Βέβαια, το πλούσιο ημερολόγιο κρίσιμων αποφάσεων, ιδίως από τις κεντρικές τράπεζες, αυτή την εβδομάδα δεν επιτρέπει μεγάλες κινήσεις, καθώς ο παράγων – έκπληξη πάντα κρύβεται στις δηλώσεις των αξιωματούχων νομισματικής πολιτικής.

  Αυτό πάντως που μεταφέρεται από τα χρηματιστηριακά desk είναι ότι η αγορά επιχειρεί να "φτιάξει" τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων, καθώς γνωρίζει ότι ορισμένοι τίτλοι που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν μείνει πίσω στην άνοδο του Ιανουαρίου. Η εξίσωση της δομής άλλωστε παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, καθώς τα αποτελέσματα του 2022 θα βελτιώνουν σταδιακά την εικόνα για τα θεμελιώδη πολλών εταιριών.

  Την ίδια ώρα, συντελείται ένα μίνι rotation των πρωταγωνιστών, χωρίς να βγαίνει από το πλάνο ο τραπεζικός κλάδος. Όπως άλλωστε έχουν σημειώσει ομοφώνως και οι ξένοι αναλυτές, ο κλάδος, ο οποίος αποτέλεσε και τον σηματωρό του ΧΑ, είναι πλέον ελεύθερος βαρών της δημοσιονομικής κρίσης, επωφελείται από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και της δομής των καταθέσεων, είναι έτοιμος να οδηγήσει την αγορά ακόμη υψηλότερα. Και από χτες, μάλιστα έχει αναβάλει το ρόλο των στηρίξεων σε αρκετές πιέσεις που έχει δεχτεί το ΧΑ.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank και η Alpha Bank σημειώνουν κέρδη 2,94% και 2,29% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Εθνική, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και Jumbo.

  Στον αντίποδα, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ υποχωρούν κατά 1,6%, με τις Τιτάν, ΟΛΠ, Quest, Aegean, Autohellas, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ