Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 21:02

  Πολ Κρούγκμαν: Υπερβολικά σίγουρες οι αγορές ότι ο πληθωρισμός έχει τελειώσει

  Πολ Κρούγκμαν: Υπερβολικά σίγουρες οι αγορές ότι ο πληθωρισμός έχει τελειώσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις ανησυχίες του ότι οι επενδυτές άφησαν πίσω τους πολύ νωρίς τον κίνδυνο του πληθωρισμού και ότι η χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών θα μπορούσε να τον πυροδοτήσει ξανά, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

  "Ανησυχώ λίγο ότι οι αγορές βιάζονται. Οι αγορές τιμολογούν ότι ο πληθωρισμός έχει τελειώσει, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μία αυτο-διαψευσμένη προφητεία", είπε ο Κρούγκμαν στην τηλεόραση του Bloomberg.

  Με τις μετρήσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να είναι ολοένα χαμηλότερες το τελευταίο διάστημα, ο Κρούγκμαν επισήμανε ότι ενώ ο πληθωρισμός "υποχωρεί αρκετά γρήγορα" και πιθανώς θα συνεχίσει να μειώνεται, ο κίνδυνος είναι πως υπάρχει ένας πολύ υψηλός "βαθμός βεβαιότητας" ότι ο αγώνας έχει τελειώσει.

  "Εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές χαλαρώσουν πολύ στη βάση της αντίληψης ότι η απειλή για τον πληθωρισμό βρίσκεται πλέον πίσω μας, αυτό θα μπορούσε πραγματικά να αναζωπυρώσει σε κάποιο βαθμό τον πληθωρισμό", είπε.

  Τα δεδομένα υποδεικνύουν πολλές αναταράξεις στην οικονομία των ΗΠΑ, ενώ οι μετρήσεις τείνουν να έρχονται και με σημαντική χρονική υστέρηση,  είπε ο Κρούγκμαν, εξηγώντας ότι αυτό καθιστά την "ανάγνωση" των τρεχουσών συνθηκών πολύ πιο δύσκολη από το συνηθισμένο.

  Όπως υπογράμμισε "βρισκόμαστε σε μία πολύ μπλεγμένη εποχή, υπάρχουν πολλά άγνωστα θέματα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ