Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιαν-2023 12:47

  Διολισθαίνει κάτω από τις 990 μονάδες το Χρηματιστήριο

  146499352 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:19 

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Όλο και μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις που δέχεται αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαιώνει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την αδυναμία του να κρατηθεί στη ζώνη των 1.000 μονάδων, καθώς οι διορθωτικές κινήσεις πληθαίνουν, την ώρα μάλιστα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει μετά και την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνηση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,60% στις 987,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 62,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.384,37 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,64% στις 723,89 μονάδες.

  Τεχνικές κινήσεις

  Οι πιέσεις στην αγορά αυξήθηκαν καθώς το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στη χώρα, μετά και την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης. Αν και χρηματιστηριακές πηγές υποβαθμίζουν το πολιτικό μέτωπο, αποδίδοντας στην πτωτική κίνηση της αγοράς καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, εντούτοις δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι οι πιέσεις αυξήθηκαν μετά και την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

  Την ίδια ώρα, από χτες οι αγοραστές δείχνουν ότι η επιφυλακτικότητα είναι κυρίαρχη για το κατά πόσο μπορεί το ΧΑ να διατηρήσει στην παρούσα φάση τα επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο στόχος απομακρύνεται, όμως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και χωρίς να ολοκληρωθούν οι διορθωτικές κινήσεις, δεν είναι εφικτό να συντηρηθεί.

  Ο Γενικός Δείκτης έχει στηρίξεις στη ζώνη των 970 μονάδων, επίπεδο που είναι και προηγούμενο υψηλό και φυσικά ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι οι 1.037 μονάδες. Το στοπ σε τραπεζικό δείκτη και FTSE 25 είναι στις 710 και 2.342 μονάδες αντίστοιχα, σε κλείσιμο ημέρας.

  Όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές, η αγορά στην παρούσα φάση και σε καθαρά βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να κάνει τις διορθώσεις της, προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη δοκιμασία. Οι 1.000 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο ισχυρό τεχνικό επίπεδο, αλλά είναι ισχυρό ψυχολογικό, με το ρίσκο να αυξάνεται, καθώς δεν συντρέχει κάποιος βραχυπρόθεσμος καταλύτης που να οδηγήσει σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης στην παρούσα.

  Επισημαίνεται εδώ ότι στο τέλος της εβδομάδας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch θα προχωρήσει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (τρέχουσα αξιολόγηση ΒΒ+, δύο βήματα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα). Αν και δεν αναμένεται κάποια θετική έκπληξη, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι επενδυτές το σκεπτικό, προκειμένου να κρίνουν το κατά πόσο κοντά σε μια αλλαγή είναι ο οίκος για την Ελλάδα.

  Στο ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Σαράντης, Eurobank, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Alpha Bank και Βιοχάλκο σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Εθνική, Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά οι Quest και Λάμδα. Τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς και Aegean ξεπερνούν το 1%, με τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο +2,04% και τον Τιτάν στο +3,70%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ