Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Ιαν-2023 11:43

  Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τις αρχές του 2020 σημειώνει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο

  Ευρωπη φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες των τριών τελευταίων ετών σημειώνει το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, καθώς η πρόβλεψη για πιο ήπιες καιρικές συνθήκες αντισταθμίζει τις ανησυχίες για την προσφορά.

  Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν σήμερα, οδεύοντας προς την έκτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2020.

  Τα futures για το TTF παράδοσης επόμενου μήνα, τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς φυσικού αερίου, διαπραγματεύονται κατά 2,046% χαμηλότερα στα 59,475 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου έχει σημειώσει απώλειες περίπου 8% για την εβδομάδα, αφού έπιασε πρόσφατα χαμηλό 16 μηνών. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωναν πτώση 4%, οδεύοντας επίσης προς την έκτη εβδομαδιαία πτώση.

  Ένα ψυχρό μέτωπο, που κινείται προς τη Βρετανία και σε τμήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης, αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι το τέλος του μήνα, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση της Maxar Technologies.

  Αυτό διατηρεί τις τιμές υπό έλεγχο, ακόμη και όταν οι προμήθειες από τη Νορβηγία παραμένουν περιορισμένες. Οι εξαγωγές από τη Ρωσία που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης μειωθεί από τις αρχές της εβδομάδας και αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο σήμερα. Την Πέμπτη, οι αναλυτές απέδωσαν την πτώση στη χαμηλότερη ζήτηση για ρωσικό αέριο που παρέχεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων, καθώς οι αγορές spot είναι φθηνότερες αυτή τη στιγμή.

  Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά τον τελευταίο μήνα λόγω του ήπιου χειμώνα, χαλαρώνοντας μια ιστορική ενεργειακή κρίση που έχει τροφοδοτήσει τον υψηλό πληθωρισμό στην ΕΕ.

  Τα επίπεδα αποθήκευσης παραμένουν πολύ πάνω από τα συνήθη εποχικά επίπεδα -ακόμη και μετά τα πρόσφατα κύματα ψύχους-, ενώ συνεχίζονται οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

  Οι traders συνεχίζουν παρακολουθούν στενά την προσφορά και τον ανταγωνισμό με την Ασία για το LNG. Η πτώση λόγω συντήρησης από τη Νορβηγία -τον κορυφαίο προμηθευτή της περιοχής- και οι διακοπές λειτουργίας σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλού αναδεικνύουν τη στενότητα της αγοράς. 

  Μέχρι στιγμής, η εξοικονόμηση ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα αλλά και από κατοίκους έχει βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει τις ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στον μεγαλύτερο καταναλωτή της ηπείρου, τη Γερμανία, μείωσαν τις εσωτερικές θερμοκρασίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας έξυπνων κατοικιών Tado.

  "Αν και οι προοπτικές έχουν σίγουρα βελτιωθεί, εξακολουθούμε να αναμένουμε αστάθεια στις τιμές του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες", ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμά τους την Παρασκευή. "Η αγορά δεν θα πρέπει να εφυζηχάζει, λόγω του ζεστού καιρού μέχρι στιγμής αυτό το χειμώνα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ