Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Ιαν-2023 16:54

  Απώλειες στη Wall υπό τον φόβο "υπερ-σύσφιξης" από πλευράς της Fed

  wall street γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προς δεύτερη συναπτή ημέρα απωλειών κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την επενδυτική ανησυχία για μια πιθανή υπέρ το δέον σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να εντείνεται, από τη στιγμή που υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

  Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 208,19 μονάδες ή 0,63%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 29,74 μονάδες ή 0,75% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 103,19 μονάδων ή 0,94%.

  Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών υποχώρησε στα μέσα Ιανουαρίου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

  Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 στις 190.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνοντας την καλή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης εν μέσω της επιθετικότερης εκστρατείας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Fed τις τελευταίες δεκαετίες για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. 

  Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 214.000 θέσεις.

  Οι επενδυτές "ξεψαχνίζουν" τα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τις δηλώσεις των επιτελών της Fed ώστε να "αποκρυπτογραφήσουν" πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια. Παρ' όλα όμως τα πρόσφατα δείγμα μείωσης του πληθωρισμου, ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon εκτιμά ότι τελικώς το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα ξεπεράσει το 5%.

  "Πιστεύω ότι τα επιτόκια πιθανώς θα πάνε πάνω από το 5%... υπάρχει υψηλός υποκείμενος πληθωρισμός, που δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα", ανέφερε ο Dimon σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος του τραπεζικού κολοσσού ανέφερε επίσης ότι η πρόσφατη επιβράδυνση των τιμών του πληθωρισμού προέρχεται από προσωρινούς παράγοντες, όπως η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και η βραδύτερη ανάπτυξη στην Κίνα λόγω της πανδημίας.  

  Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου οι αξιωματούχοι της Fed εκτίμησαν ότι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας, από τα επίπεδα του 4,25% με 4,50% που είναι σήμερα, θα αυξηθεί λίγο πάνω από το 5% μέχρι το τέλος του 2023 και πιθανότατα θα παραμείνει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα

  Την εκτίμηση ότι τα επιτόκια πιθανώς να χρειαστεί να αυξηθούν "λίγο πάνω από το 5%" εξέφρασε και η επικεφαλής της Fed της Βοστόνης Σούζαν Κόλινς.

  Όπως σημειώνει η Κόλις, αφού αυξηθούν σε αυτό το επίπεδο, η Fed θα τα διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο για "κάποιο χρονικό διάστημα".

  Ωστόσο, τόνισε ότι είναι πλέον σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων, αφού η κεντρική τράπεζα πέρυσι αύξησε το κόστος δανεισμού με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, προκειμένου να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό περιορίζοντας τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία.

  "Πιο μετρημένες προσαρμογές επιτοκίων στην τρέχουσα φάση θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τους ανταγωνιστικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει τώρα η νομισματική πολιτική" πρόσθεσε. 

  Σε κάθε περίπτωση προειδοποίησε ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, που εξακολουθεί να τρέχει σχεδόν στο τριπλάσιο του στόχου 2% της Fed, δεν έχει ακόμη κερδηθεί και σημείωσε ότι υπάρχει "πολύς δρόμος να διανυθεί"

  Την  Τετάρτη, οι απώλειες των τραπεζικών τίτλων των JPMorgan, Bank of America και Wells Fargo επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας σε γενικές απώλειες.

  Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία οι επενδυτές θα παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον για πιθανά σημάδια εκδήλωσης ύφεσης, οι Netflix και Truist θα ανακοινώσουν μεγέθη τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των UnitedHealth, IBM, Johnson&Johnson, ενώ των απωλειών εκείνες των American Express, Boeing, Home Depot.

  Συρρίκνωση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ συνέχισε να συρρικνώνεται στην αρχή του έτους, με τον μεταποιητικό δείκτης της Philadelphia Fed να διατηρεί για πέμπτο διαδοχικό μήνα το αρνητικό πρόσημο.  

  Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -8,9 τον Ιανουάριο από -13,7 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών. Αυτή ήταν η πέμπτη διαδοχική αρνητική μέτρηση και η έβδομη στους οκτώ τελευταίους μήνες.

  Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ τοποθετούσαν τον δείκτη στο -10.

  Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης Empire State που δημοσιεύσει η New York Fed έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα βυθίστηκε στο -32,9 τον Ιανουάριο από -21,7 τον προηγούμενο μήνα.

  Υποχώρησαν τον Δεκέμβριο οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών, ενώ και οι οικοδομικές άδειες – ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας – σημείωσαν πτώση, σκιαγραφώντας μια ζοφερή εικόνα για την αμερικανική αγορά των ακινήτων.

  Ειδικότερα, οι ενάρξεις υποχώρησαν κατά 1,4% τον Δεκέμβριο στις 1,38 εκατ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022. 

  Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 1,6% στις 1,33 εκατ. τον Δεκέμβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ