Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Ιαν-2023 13:35

  Κρατά τις 980 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Στη διελκυστίνδα της αβεβαιότητας το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στη ζώνη των 980 μονάδων συντηρείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχεται πιέσεις από τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καταφέρνει να κρατήσει τα κεκτημένα και υψηλά 8 ετών, βγάζοντας άμυνες από πολύ συγκεκριμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 983,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 27,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.392,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,35% στις 725,76 μονάδες.

  Αν και ο όγκος στην αγορά φαίνεται αυξημένος, η μετοχή της MIG έχει διακινήσει περίπου το 60% αυτού, μετά και την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για διάθεση της συνολικής συμμετοχής της στη θυγατρική Attica Group προς τη STRIX Holdings, με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση προς την εταιρεία του συνόλου των ομολογιακών δανείων εκδόσεώς της σημερινού ανεξόφλητου υπολοίπου 443,8 εκατ. ευρώ. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

  Εάν εξαιρεθεί αυτή η συναλλακτική έκρηξη, η αγορά μάλλον στάση αναμονής και αφομοίωση των επιπέδων επιχειρεί, ενώ δείχνει να λαμβάνει στηρίξεις από την ισχυρή ζήτηση που εμφανίζει η έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με στόχο άντληση 2-3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η δανειακή στρατηγική είναι και φέτος εμπροσθοβαρής, με τον ΟΔΔΗΧ να θέλει να προλάβει και τις όποιες αναταράξεις προκαλέσουν στην αγορά οι νέες αυξήσεις επιτοκίων.

  Η ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία άλλωστε έχει φανεί και από τις θετικές εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών. Σήμερα ήταν η σειρά της Goldman Sachs, η οποία αρά το απότομο re-rating των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, η Goldman Sachs δηλώνει "ταύρος" για τις μετοχές τους και βλέπει άφθονα περιθώρια για περαιτέρω άνοδο, δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλο discount. Μάλιστα, η Goldman αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 4%/15%/4%, το 2022-2024 αντανακλώντας υψηλότερες προβλέψεις για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα NII.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 3,03%, με τις Motor Oil, Πειραιώς και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank και Εθνική.

  Στον αντίποδα, η Aegean χάνει 1,05%, με τις Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Βιοχάλκο, Coca Cola, Λάμδα και ΔΕΗ να κινούνται ήπια πτωτικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης, ο Τιτάν και ο ΟΛΠ.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ