Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιαν-2023 10:59

  Δειλά ανοδικά το Χρηματιστήριο

  Μικρές διακυμάνσεις και… πακέτα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τις δυνάμεις του στη ζώνη των 970 μονάδων δοκιμάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με τις βοήθειες κάποιων "δειλών" αγοραστών βρίσκεται σε θετικά εδάφη, δίχως όμως μεγάλες κινήσεις που να δείχνουν αποφασιστικότητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,31% στις 971,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.354,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,48% στις 709,13 μονάδες.

  Με τις συναλλαγές να έχουν ρίξει ρυθμούς, καθώς επηρεάζει ελαφρώς και η αργία στις αγορές των ΗΠΑ σήμερα, η αγορά δείχνει να θέλει να επιβεβαιώσει τα επίπεδα, εκμεταλλευόμενη και την απουσία των πωλητών που παρατηρείται από την έναρξη της συνεδρίασης. Βέβαια, οι χαμηλές συναλλαγές καθιστούν τα πρόσημα ευμετάβλητα σε πολλούς τίτλους, συντηρώντας την επιφυλακτικότητα για τις αντοχές της αγοράς στα υψηλά του 2022.

  Όπως σχολιάζει όμως ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η ελληνική αγορά φαίνεται να είναι οδηγός για πρώτη φορά, ενώ και η Ευρώπη δείχνει να παίρνει το αίμα της πίσω από την άλλη μεριά του Ατλαντικού που υστερεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Παρόλα αυτά έχουμε και εκεί αγοραστικά σήματα σε όλους τους κλάδους, ενώ εγχώρια η άνοδος στον τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας και οι απεγκλωβισμοί σε αρκετές περιπτώσεις δίνουν ρευστότητα και στην υπόλοιπη αγορά που "κοιμάται” για μεγάλο διάστημα.

  Τεχνικά τώρα η αγορά εκτός από το τυπικό υψηλό των 973 μονάδων που έχει σαν κοντινή αντίσταση φαίνεται ότι μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στην ζώνη των 1.035 μονάδων. Οι 955 μονάδες είναι κοντινή στήριξη με τις 930 κύρια, αν και μέχρι στιγμής οι διορθώσεις είναι ενδοσυνεδριακές ή με συσσώρευση κάποιων ορών και rotation σε διαφορετικούς κλάδους. Στον FTSE 25, όσο κλείνει πάνω από τις 2.314 μονάδες, η τάση είναι επιθετική, ενώ οι 2.384 μονάδες είναι η μοναδική κοντινή του αντίσταση σαν υψηλό 8ετίας που κατοχύρωση μπορεί να δώσει τις 2.420 ή τις 2.450 μονάδες. O τραπεζικός αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τις 705 μονάδες και μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στις 750 μονάδες. Οι 675 μονάδες είναι σημαντική κοντινή στήριξη.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ οδηγούν την αγορά με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Alpha Bank, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Λάμδα, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, Quest, ΟΠΑΠ, Coca Cola και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, σε αρνητικά εδάφη είναι οι Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Σαράντης, Μυτιληναίος, Autohellas και Εθνική, ενώ χωρίς μεταβολή είναι ακόμη οι Aegean, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ