Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 23:06

  Με κέρδη στις "πλάτες" της μείωσης του πληθωρισμού η Wall - Πενθήμερο ανοδικό σερί για τον Nasdaq

  Μηνιαίο άλμα διετίας στην Wall Street με τεχνολογικό ράλι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανοδικά σταθεροποιήθηκαν και έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, ενισχυμένοι από την υποχώρηση που κατέγραψε ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα μπορούσε να επιβραδύνει την εκ μέρους της αύξηση επιτοκίων.

  Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 216,96 μονάδες ή 0,64%, στις 34.189,97 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 13,56 μονάδες ή 0,34%, στις 3.983,17 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 69,43 μονάδων ή 0,64%, στις 11.001,10 μονάδες.

  Ο τελευταίος κατέγραψε πενθήμερο ανοδικό σερί, πράγμα που είχε να συμβεί από τον Ιούλιο του 2022. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο,  κινείται προς αύξηση 4%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των τριών δεικτών, με τους επενδυτές να στρέφονται προς τις σκληρά πληττόμενες εδώ και καιρό μετοχές ανάπτυξης, στο ευρύτερο κλίμα της υποχώρησης του πληθωρισμού.

  Με κέρδη αναμένεται να ολοκληρώσουν την εβδομάδα και οι S&P 500 και Dow.

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ έδειξαν πτώση των τιμών κατά 0,1% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 6,5%.

  Ο δομικός πληθωρισμός (ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) κινήθηκε στο πλαίσιο των προβλέψεων, με αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση (5,7% σε ετήσια βάση).

  "Θεωρώ ότι οι αγορές είναι ευχαριστημένες, χωρίς να είναι ενθουσιασμένες", ανέφερε ο Sandi Bragar, ανώτερο στέλεχος της Aspiriant. "Οποιαδήποτε νέα προς θετική κατεύθυνση μπορούν να χαροποιήσουν την αγορά αυτή την περίοδο".

  Οι επενδυτές παρακολουθούν τους τελευταίους μήνες με προσοχή τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ελπίζοντας ότι μια υποχώρηση σε αυτό το πεδίο θα δώσει στη Fed τη δικαιολογία που χρειάζεται για να επιβραδύνει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

  Η πρόεδρος της Boston Fed, Susan Collins, ανέφερε σε συνέντευξή της στους New York Times την Τετάρτη ότι κλίνει προς μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων, της τάξης των 25 μονάδων βάσης (0,25%) στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

  Τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της Αμερικής, μεταξύ αυτών οι JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου την Παρασκευή. Το ίδιο ισχύει και για την αεροπορική Delta Air Lines.

  Αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης "έδειξε" εξάλλου και ο επικεφαλής της Fed της Φιλαδέλφεια Patrick Harker, κατά τη διάρκεια ομιλίας του. 

  Όπως είπε, η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο για να μετριάσει τον πληθωρισμό, ωστόσο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "οι μέρες που αυξάναμε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης έχουν σίγουρα περάσει".

  Μάλιστα δήλωσε ότι κατά την άποψή του "αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης θα ήταν κατάλληλες στο μέλλον".

  Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του Harker έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς φέτος θα έχει δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που θα αποφασίσει τη μεταβολή των επιτοκίων.

  Ο Harker, στην ομιλία του, ήταν αισιόδοξος για την ικανότητα της οικονομίας να ανταποκριθεί στη δράση της Fed. Η συνολική δραστηριότητα το 2023 "θα είναι μέτρια, αλλά δεν προβλέπω ύφεση", είπε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αναμένει να δει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται κατά 1% φέτος.

  Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 21 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walt Disney, Salesforce, Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των Coca Cola, Walgreens Boots Alliance, Walmart.

  Επιμένουν πτωτικά οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

  Κατά 1.000 μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 205.000 αιτήσεις. 

  Ωστόσο, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 215.000 αιτήσεις. 

  Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Απασχόλησης αφορούν στην εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιανουαρίου.

  Ο κινητός μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 1.750 αιτήσεις με τον αναθεωρημένο συνολικό αριθμό να φτάνει τις 212.500 αιτήσεις.

  Παράλληλα ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μειώθηκε κατά 63.000 με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 1,634 εκατ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ