Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 13:33

  Αντέχει στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

  5340871
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:42

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μια μικρή αναταραχή "υποδέχτηκε" τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως κρατά τα επίπεδα των 960 μονάδων παρά τις πιέσεις που δέχεται η υψηλή κεφαλαιοποίηση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,06% στις 963,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 36,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.337,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,03% στις 700,33 μονάδες.

  Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έφερε κάποια έκπληξη από αυτές που περίμεναν οι αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεχίζει την ταλάντευσή του, καθώς τα χαρτοφυλάκια προσπαθούν να πάρουν μέρος των κερδών τους, χωρίς όμως να χάσουν θέσεις που ενδεχομένως να τους φανούν "χρήσιμες" εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία. Η μεταβλητότητα μάλιστα τροφοδοτείται και από τη νευρικότητα που επικρατεί διεθνώς αξιολογώντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

  Μπορεί το Χρηματιστήριο να έχει αρχίσει καλά τη νέα χρονιά, όπως και οι διεθνείς αγορές, αλλά το δίδαγμα του 2022 είναι ακόμη νωπό για να σταματήσει να αποτελεί τροχοπέδη για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. Ένα δίδαγμα που υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι το απροσδόκητο είναι μέρος των επενδυτικών αποφάσεων και ότι ο κόσμος είναι άμεσα συνδεδεμένος, ειδικά αυτός των αγορών.

  Επομένως, ένα σενάριο που οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη αποφεύγουν την ύφεση, λόγω μιας πιο ήπιας νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες, θα βελτιώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ή και το αντίστροφο. Γι’ αυτό και τα βασικά "ενδιαφέροντα" των επενδυτών παγκοσμίως είναι ο πληθωρισμός και η ανεργία και στις δύο άκρες του Ατλαντικού. Άλλωστε, εκεί βρίσκονται και οι πηγές των ξένων επενδυτών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, η οποία "διψά" για νέα κεφάλαια που θα της δώσουν την ανοδική διαφυγή που χρειάζεται, ώστε να αφήσει πίσω της τις 900 μονάδες και να μπει σε τετραψήφια επίπεδα.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης, Βιοχάλκο και Autohellas σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ κοντά στο 1% είναι η πτώση σε ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Aegean, Λάμδα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Coca Cola.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Πειραιώς, Quest και Jumbo, ενώ Eurobank και ΟΠΑΠ δεν έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Alpha Bank και Τιτάν, με τον Ελλάκτωρ να είναι στο +2,19% και την ΓΕΚ Τέρνα στο +4,73%.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ