Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 11:06

  Νευρικότητα και μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η νευρικότητα στο χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται και σήμερα, καθώς η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι την ώρα που διεθνώς τηρείται στάση αναμονής για την πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού και ότι αυτή θα φέρει στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 965,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,07% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.342,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πτώση 0,15% στις 699,46 μονάδες.

  Η αγορά δεν μπορεί να αγνοήσει την παγκόσμια αναμονή για τον αμερικανικό πληθωρισμό και να κινηθεί ανεξάρτητα στο δύσκολο μονοπάτι της προσέγγισης των 970 μονάδων, με τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα να είναι η τακτική που έχει ακολουθηθεί ήδη από τις αρχές της εβδομάδας. Είναι άλλωστε και η προσφιλής τακτική της αγοράς μετά από περιόδους κατά τις οποίες εκδήλωσε κάποια ανοδική κίνηση, αναμένοντας κάποιο σήμα από έναν ισχυρό καταλύτη.

  Αυτό που στερείται η αγορά είναι ένας ισχυρός και καθοριστικός καταλύτης που θα τη βοηθήσει να αποκτήσει μια πιο μεσο-μακροπρόθεσμη ορμή, αν και μικρές θετικές εξελίξεις δεν λείπουν. Βέβαια, στη μεγάλη εικόνα, όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές, το ΧΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις να σπάσει τον επταετή κύκλο περιπλάνησης κάτω των 1.000 μονάδων, όμως δεν έχει απαλλαγεί από κληρονομιές της κρίσης που αποτρέπουν την εισροή κεφαλαίων που θα καθιστούσαν αυτόν τον στόχο εφικτό.

  Πολλές προσδοκίες για την εισροή κεφαλαίων έχουν εναποτεθεί στην επενδυτική βαθμίδα, με το αγκάθι των εκλογών, όπως αναφέρει και η Barclays να καθηλώνει αυτές τις προσδοκίες. Κατά την Barclays, μία αναβάθμιση θα άνοιγε την πόρτα για μια πιο διαρθρωτική ανακατανομή προς τα ελληνικά από θεσμικούς επενδυτές, ανοίγοντας το δρόμο για σύγκλιση στα επίπεδα απόδοσης των πορτογαλικών ομολόγων.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, Τιτάν, ΕΛΧΑ και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Σαράντης, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή είναι ο ΟΛΠ, η ΔΕΗ, η Autohellas και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Coca Cola, Eurobank, Quest, Motor Oil, Μυτιληναίος, Λάμδα και Πειραιώς κινούνται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να σημειώνει απώλειες άνω του 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ