Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 10:30

  Διατηρούν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές μετά τα μάκρο από τις ΗΠΑ

  Διατηρούν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές μετά τα μάκρο από τις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε ανοδικό έδαφος συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τα οποία επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας νέα υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. 

  Τα στοιχεία έδειξαν περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στο τέλος του 2022, με τον ετήσιο δείκτη να επιβραδύνει στο 6,5% τον Δεκέμβριο, από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε 0,1%. 

  Η μέτρηση ήταν πλήρως εναρμονισμένη με την εκτίμηση των αναλυτών για υποχώρηση στο 6,5% σε ετήσια βάση και ελαφρώς καλύτερη σε μηνιαία, καθώς η αγορά περίμενε οι τιμές να παραμείνουν αμετάβλητες.

  Στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε επίσης στο 5,7% ετησίως όπως περίμενε η αγορά, από το 6% του Νοεμβρίου. Σε μηνιαία βάση ο δομικός πληθωρισμός επιτάχυνε ελαφρώς κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, επίσης όπως εκτιμούσαν οι αναλυτές, από το 0,2% που είχε σημειώσει τον Νοέμβριο.

  Ο δείκτης εκτινάχθηκε στο υψηλό του 9,1% τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας υψηλό 40 ετών και υποχρεώνοντας την Federal Reserve σε διαδοχικές και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε συνολικά τα επιτόκια της κατά 425 μονάδες το προηγούμενο έτος, προκαλώντας σοβαρούς κλυδωνισμούς στα παγκόσμια χρηματιστήρια. 

  Οι επενδυτές ελπίζουν η νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση της το Φεβρουάριο να προχωρήσει με μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης. 

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,5% και κινείται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022, στις 449,70 μονάδες.

  Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,6% στις 15.040,12 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,9% στις 6.983,26 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,9% στις 7.797,49 μονάδες. 

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 1,2%. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ