Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2023 10:55

  Άνοδος με βαρίδια στο χρηματιστήριο Αθηνών

  5534798
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Ήπια ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να επιβεβαιώσει ότι έχει κατακτήσει τη ζώνη των 960 μονάδων κόντρα μάλιστα στις πιέσεις σε επιλεγμένες δεικτοβαρείς που συγκρατούν την κίνηση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,27% στις 964,84 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,2 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,32% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.341,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 0,67% στις 706,36 μονάδες.

  Η αγορά προσπαθεί να "ζυγίσει" τις δυνάμεις της στα τρέχοντα επίπεδα προκειμένου είτε να κάνει την ανοδική διαφυγή είτε να σταματήσει αναμένοντας τα στοιχεία που θα κρίνουν το διεθνές κλίμα και τις επιδράσεις αυτού στη Λ. Αθηνών, ήτοι τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Βέβαια, υπάρχει και ο "τρίτος δρόμος", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, που θέλει την αγορά αθόρυβα και σταθερά να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, μια εικόνα που έχει εμφανίσει από το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

  Πράγματι, ενώ η αγορά έκανε σημαντικές υπερβάσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου (900 και 950 μον.), αυτές έγιναν χωρίς μεγάλες κινήσεις και σχετικά χαμηλό τζίρο, αποτυπώνοντας την απροθυμία πολλών χαρτοφυλακίων να "παραχωρήσουν κομμάτια", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στους όψιμους επενδυτές. Βέβαια, όσο η αγορά δεν έχει κάποιο ισχυρό καταλύτη κατεύθυνσης, πιθανή ανατάραξη μπορεί να πυροδοτήσει κάποιο κύμα ενθυλάκωσης κερδών, τα οποία είναι ομολογουμένως ελκυστικά για πολλούς τίτλους.

  Πάντως, πέραν των γνωστών καταλυτών, "ξένης σημαίας" κυρίως, η αγορά παρακολουθεί ότι ο χειμώνας της "Αποκάλυψης" που ανέμεναν πολλοί αναλυτές για την Ευρώπη δεν ήρθε, η ύφεση θα είναι ηπιότερη όπως αναθεώρησε η Goldman Sachs και οι τιμές της ενέργειας δίνουν ανάσα στο κόστος επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αλλά όλα αυτά είναι υπό αίρεση, καθώς ο βαθμός κινδύνου παραμένει υψηλός, με την εγχώρια αγορά να προχωρά στην πρόσθεση ρίσκου προσεκτικά.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Autohellas σημειώνει κέρδη 2,57%, με τις ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Εθνική, Eurobank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Titan, Jumbo, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, οι πιέσεις εντοπίζονται στη δεικτοβαρή Coca Cola, η οποία χάνει 2,05%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο -1,94% και την Quest στο -0,77%. Χωρίς μεταβολή είναι οι Λάμδα, Motor Oil και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ