Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Ιαν-2023 09:34

  Ο κόσμος λέει αντίο στις αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων

  Τι σημαίνει για την οικονομία η πτώση των ελληνικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το παγκόσμιο χρέος με αρνητικές αποδόσεις έχει πλέον εξαφανιστεί, με τα ιαπωνικά ομόλογα να ακολουθούν το υπόλοιπο παγκόσμιο χρέος, προσφέροντας πλέον μηδενικές ή θετικές αποδόσεις, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

  Ο παγκόσμιος όγκος των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις έφτασε το υψηλό των 18,4 τρισ. δολ. στα τέλη του 2020 σύμφωνα με το Bloomberg, με τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως να κρατούν τα επιτόκια τους κοντά ή και κάτω από το μηδέν και να προχωρούν σε αγορές ομολόγων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι αποδόσεις παραμένουν συγκρατημένες. 

  Οι αποδόσεις στους ιαπωνικούς τίτλος είναι οι τελευταίες που άφησαν το αρνητικό πρόσημο καθώς η Ιαπωνία διατηρούσε μια ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση στη νομισματική πολιτική ακόμα και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19. 

  Οι αποδόσεις σε ολόκληρη την καμπύλη σημείωσαν άλμα στην Ιαπωνία μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις 20 Δεκεμβρίου να διπλασιάσει το όριο στην απόδοση του δεκαετούς στο 0,5%. Η απόδοση αυτή υποχώρησε δύο μονάδες βάσης την Πέμπτη, στο 0,435%, έχοντας σκαρφαλώσει μέχρι το υψηλό του 0,48% την ημέρα της απόφασης της κεντρικής τράπεζας.

  Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια τον περασμένο Ιούλιο για να ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες σε Ελβετία και Δανία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Η αμερικανική Federal Reserve, στο μεταξύ, αύξησε τα επιτόκια της κατά συνολικά 425 μονάδες βάσης το 2022, το περισσότερο από το 1973.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ