Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιαν-2023 17:01

  "Φρένο" στη Wall μετά τα πρακτικά της Fed

  wall street γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:03

  "Φρένο" στην αγοραστική διάθεση των επενδυτών έβαλαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Federal Reserve, που έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει την τακτική της αύξησης των επιτοκίων της και το τρέχον έτος, αν και με ηπιότερο ρυθμό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερά καθοδική πορεία.

  Έτσι, οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας μετά τη δημοσίευση των πρακτικών, με τον Dow Jones μάλιστα να γυρνά πρόσκαιρα σε αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης των blue chips, ωστόσο, ανέκτησε σχετικά γρήγορα το θετικό του πρόσημο και πλέον κινείται 101 μονάδες ή 0,31% υψηλότερα, στις 33.237,83 μονάδες.

  Σε ανοδική τροχιά, αλλά με επίσης ψαλιδισμένα "φτερά" παραμένουν τόσο ο S&P 500, που ενισχύεται κατά 0,35% στις 3.837,50 μονάδες, όσο και ο τεχνοβαρής Nasdaq, που γράφει κέρδη 0,36% στις 10.425,53 μονάδες.

  Όπως έδειξαν τα πρακτικά της Fed, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed παραμένουν δεσμευμένοι να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι πρέπει να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων προτού εξετάσει η Επιτροπή την αλλαγή της πολιτικής της.

  "Οι συμμετέχοντες γενικά επισήμαναν ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί η περιοριστική πολιτική μέχρις ότου τα εισερχόμενα στοιχεία καταδείξουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερά καθοδική πορεία προς το 2%, κάτι που είναι πιθανό να απαιτήσει κάποιον χρόνο", αναφέρεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά της FOMC, όπου προστίθεται ότι "λαμβάνοντας υπόψη το επίμονο και απαράδεκτα υψηλό επίπεδο του πληθωρισμού, αρκετοί συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι η ιστορική εμπειρία λειτουργεί προειδοποιητικά κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής".

  Οι αξιωματούχοι της Fed επισημαίνουν ωστόσο ότι επόμενες αποφάσεις τους θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία που συλλέγονται, τονίζοντας "την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία" όσον αφορά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο χαλάρωσης του ρυθμού αύξησης.

  Την ίδια στιγμή βέβαια προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύται η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, ως σημάδι αλλαγής της νομισματικής πολιτικής.

  "Ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι είναι σημαντικό να επικοινωνηθεί με σαφήνεια ότι η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων δεν αποτελεί ένδειξη αποδυνάμωσης της αποφασιστικότητας της Επιτροπής να επιτύχει τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών ή ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε σταθερή καθοδική πορεία", αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

  Άλλωστε, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά, κανένα από τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς δεν αναμένει μείωση των επιτοκίων το τρέχον έτος, παρά τις προσδοκίες της αγοράς.

  Νωριτερα άλλωστε, ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Minneapolis, Neel Kashkari δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει ακόμα μπροστά της άλλες 100 μονάδες βάσης σε αυξήσεις των επιτοκίων για το 2023, παρά τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.  

  "Θα είναι κατάλληλο να συνεχίσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων για τουλάχιστον τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί", αναφέρει ο Kashkari σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Medium.com.

  "Θα προτιμούσα να σταματήσουμε στο 5,4%, αλλά όπου και αν είναι το τερματικό επιτόκιο, δεν θα γνωρίζουμε αμέσως αν είναι αρκετό υψηλό για να μειώσει τον πληθωρισμό προς το επίπεδο του 2% μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. "Οποιοδήποτε σημάδι αργής προόδου, που θα κρατά τον πληθωρισμό σε αυξημένα επίπεδα για περισσότερο από ό,τι δικαιολογείται, θα δικαιολογεί -κατά την άποψη μου- να οδηγήσουμε το επιτόκιο πολιτικής πιθανώς πολύ υψηλότερα", πρόσθεσε.

  Οι επενδυτές, πάντως, δεν δείχνουν να αποθαρρύνονται εντελώς, αντλώντας ψήγμα αισιοδοξίας και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και κυρίως από τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης άμβλυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στη Γαλλία, καθώς και από τις αναφορές ότι η Κίνα ετοιμάζει μέτρα στήριξης του εγχώριου τομέα ανάπτυξης ακινήτων. 

  "Αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει στην ΕΕ, θα συμβάλει στην άμβλυνση των ανοδικών πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και αυτό θα αποτελέσει μια πρόσθετη και θετική εξέλιξη για τις μετοχές στις πρώτες ημέρες έτους”, σημειώνει ο Tom Essaye, ιδρυτής και πρόεδρος της Sevens Report Research, σε σημείωμά του την Τετάρτη. "Άλλωστε, οι αγορές χρειάζονται να υποχωρήσει ο πληθωρισμός παγκοσμίως, όχι μόνο στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων και να υποστηριχθούν οι αποτιμήσεις των μετοχών".

  Σε επίπεδο επιμέρους μετοχών, στο προσκήνιο βρίσκεται ο τίτλος της Salesforce, που ωθεί υψηλότερα τον Dow Jones γράφοντας κέρδη 3,52%, μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού της έως και κατά 10% καθώς και το κλείσιμο ορισμένων γραφείων της.

  Ισχυρά κέρδη καταγράφει επίσης η μετοχή της GE HealthCare Technologies, η οποία από σήμερα ξεκίνησε να διαπραγματεύεται ως ξεχωριστή εταιρεία στον δείκτη S&P 500, μετά τη διάσπαση της GE σε τρεις αυτόνομες επιχειρήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ