Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιαν-2023 16:28

  Νέα πτώση για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Κάτω από τα 70 ευρώ

  ΕΕ φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η τιμή του φυσικού αερίου διευρύνει τις απώλειές της την Τετάρτη, καθώς ο θερμός καιρός περιορίζει τη ζήτηση και μετριάζει την πίεση στους πολιτικούς ηγέτες και τις κεντρικές τράπεζες.

  Ειδικότερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει πτώση 7% στα 67 ευρώ η μεγαβατώρα.

  Οι ήπιες συνθήκες έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, με μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο να καταγράφουν το θερμότερο ξεκίνημα του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένονται χαμηλότερες θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη, η κεντρική και νότια Ευρώπη προβλέπεται να παραμείνει ασυνήθιστα θερμή.

  Η θερμή περίοδος έχει μειώσει την ανάγκη για θέρμανση και έχει μετριάσει τις ανησυχίες σχετικά με την πολύ γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι τιμές έχουν πέσει περίπου στο μισό του μέσου όρου για το 2022, μια ευλογία για τους αξιωματούχους και τους καταναλωτές που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εκτίναξη των λογαριασμών κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς και για τις κεντρικές τράπεζες που αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό.

  "Οι ευρωπαϊκές αγορές αντιμετωπίζουν τώρα μια μαζική υποκατανάλωση, σε συνδυασμό με υπερπροσφορά", δήλωσε ο Niek van Kouteren, υψηλόβαθμο στέλεχος στην ολλανδική ενεργειακή εταιρεία PZEM NV.  "Οι αποθήκες έχουν γεμίσει και πάλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες".

  Η ζήτηση φυσικού αερίου έχει επίσης μειωθεί εν μέσω και της ισχυρής παραγωγής αιολικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες. Η γερμανική αιολική παραγωγή είναι κοντά σε ρεκόρ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε πρωτοφανή επίπεδα στο τέλος του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, οι άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) - με το πρώτο πλήρες φορτίο να καταφθάνει στο νέο τερματικό σταθμό εισαγωγών της Γερμανίας στο Wilhelmshaven - έχουν επίσης διατηρήσει τις τιμές υπό έλεγχο.

  "Όσο οι προβλέψεις δεν δείχνουν χειμερινές καιρικές συνθήκες, περαιτέρω πτώση της τιμής φαίνεται πιθανή", ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark A/S.

  Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να παροτρύνουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια. Παρά τον πρόσφατο ήπιο καιρό, μεγάλο μέρος του χειμώνα βρίσκεται ακόμη μπροστά μας και η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο πέντε ετών για την εποχή αυτή.

  Σημειώνεται επίσης ότι στο 90,64% βρισκόταν χθες η πληρότητα των γερμανικών δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου, καταγράφοντας αυξητική τάση για 13η συνεχή ημέρα, έπειτα από πτώση εβδομάδων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ