Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιαν-2023 13:58

  Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο

  Σταθερά ανοδικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε ρυθμούς μικρών, αλλά ξεκάθαρα, ανοδικών βημάτων βρίσκεται από χτες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί σήμερα να βρεθεί πάνω από τις 940 μονάδες, χωρίς βέβαια να επιτρέπει την ανάληψη μεγάλου ρίσκου.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,65% στις 942,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 20,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,80% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.283,61 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,99% στις 656,70 μονάδες.

  Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν ενεργοποιηθεί οι προϋποθέσεις ενός January effect, αλλά το ΧΑ ήδη έχει επιβεβαιώσει την παραμονή του πάνω από την αντίσταση των 930 μονάδων, ενισχύοντας τις προσδοκίες για τη δοκιμασία των 950 μονάδων. Για να συμβεί αυτό βέβαια, θα πρέπει οι συναλλαγές να βελτιωθούν, αλλά με την προοπτική της αργίας της Παρασκευής δεν αποκλείεται οι όποιες ανοδικές κινήσεις να περιοριστούν σε μια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα.

  Η εικόνα ενδεχομένως να αλλάξει εάν το ευρωπαϊκό κλίμα παραμείνει υποστηρικτικό, αλλά η όποια προσπάθεια θα ανεβάσει τα επίπεδα ρίσκου σε μια χρονική στιγμή που η αγορά έχει αρκετές αγκυλώσεις, βασική εκ των οποίων είναι η προεκλογική περίοδος. Σε διαφορετική περίπτωση αν χαθεί το επίπεδο των 900 μονάδων, τότε μπορεί να δούμε και πάλι την αγορά σε μία χρονική, περισσότερο, ταλαιπωρία.

  Σε επίπεδο FTSE 25, η τυπική αντίσταση των 2.258 μονάδων διασπάστηκε, ανοίγοντας το δρόμο προς τις 2.322 μονάδες. Στην ίδια ρότα και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έχει διαπεράσει τις 642 μονάδες, το μοναδικό εμπόδιο πριν οδηγηθεί προς το επίπεδο των 670 μονάδων. Άλλωστε ακόμα και τεχνικά η τόσο στενή συσσώρευση για τόσο μεγάλο διάστημα μαρτυρά ότι έρχεται κίνηση με τις πιθανότητες να είναι ανοδική να είναι σαφώς μεγαλύτερη.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ, ο Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ και ο Σαράντης οδηγούν την άνοδο και κέρδη άνω του 2%, ενώ εκείνα των Πειραιώς, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Eurobank και Λάμδα ξεπερνούν το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Aegean και Εθνική, με τις Jumbo, Coca Cola και Βιοχάλκο να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Quest και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ