Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Ιαν-2023 10:52

  Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα στην όψη των 940 μονάδων

  Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Τις δυνάμεις του για τις 940 μονάδες δοκιμάζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι έντονη καθώς το κλίμα στην Ευρώπη δίνει μικτά μηνύματα για την πορεία των αγορών το νέο έτος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,08% στις 936,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.268,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,60% στις 654,16 μονάδες.

  Όλα τα βλέμματα παγκοσμίως είναι στραμμένα στην Κίνα και τη διαχείριση της νέας έξαρσης της πανδημίας, καθώς πολλά θα κριθούν στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας και ζήτησης. Και μπορεί το ΧΑ να μην επηρεάζεται άμεσα από αυτό το μέτωπο, αλλά δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο εάν οι αγορές παγκοσμίως υλοποιήσουν ένα αρνητικό σενάριο νέων πληθωριστικών πιέσεων εξαιτίας των προβλημάτων της προσφοράς.

  Πάντως από χτες το ΧΑ δείχνει διαθέσεις να αποκαταστήσει την επαφή του με τις 950 μονάδες, ένα επίπεδο όμως εξαιρετικά απαιτητικό για τους long, καθώς ήταν αυτό που έβαλε στοπ σε πολλές προσπάθειες ανόδου το παρελθόν έτος. Είναι και το επίπεδο που οριοθετεί και μια πολυετή κίνηση της αγοράς, η διάσπαση της οποίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τετραψήφια επίπεδα.

  Σε ένα αρνητικό σενάριο, δηλαδή το διεθνές κλίμα παραμείνει ασταθές με ένα εκλογικό αποτέλεσμα που να εντείνει την κυβερνητική αβεβαιότητα, η πιθανότερη κίνηση είναι σαφώς η αναδίπλωση σε χαμηλότερα επίπεδα, αναβάλλοντας για ακόμη μία φορά την αλλαγή επιπέδου του ΧΑ. Άλλωστε, αυτό που θα κάνει τη διαφορά στο ΧΑ είναι η εισροή νέων κεφαλαίων, η οποία δεν θα έρθει εάν δεν βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ, ο Ελλάκτωρ, ο Σαράντης, η Eurobank και η Πειραιώς σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Εθνική, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ, Jumbo, Βιοχάλκο, ΔΕΗ και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Motor Oil, Quest, Aegean, Autohellas και Titan βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως καμία να κινείται με απώλειες άνω του 1%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ