Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιαν-2023 17:34

  Αυλαία με κέρδη στο 2023 το Χρηματιστήριο

  191608969_ 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τους καλύτερους οιωνούς άρχισε τη χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να μην ανέβασε πολύ υψηλά τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, αλλά κατάφερε να επιβεβαιώσει τα επίπεδα των 930 μονάδων, δημιουργώντας μάλιστα ένα "μαξιλάρι" ολίγων μονάδων πάνω από την αντίσταση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,68% στις 936,15 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 938,09 μονάδων (+0,89%) και 930,38 μονάδων (+0,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 19,25 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,18 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,62% στις 2.265,54 μονάδες, ενώ στο +1,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.429,62 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,51% στις 650,26 μονάδες.

  Η διάσπαση των 930 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς τις 950 μονάδες, με την αγορά όμως να αναμένεται να δοκιμάσει το κατά πόσο η αντίσταση αυτή καταρρίφθηκε αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες, όταν θα επανέλθουν στα τερματικά και οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι σήμερα στην πλειονότητά τους απείχαν. Σε μακροπρόθεσμο όμως επίπεδο, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο, ο δείκτης δείχνει ότι παρά τις αναπάντεχες παγκόσμιες κρίσεις της τελευταίας τριετίας είναι θέμα χρόνου η εκδήλωση ενός έντονου ανοδικού κυματικού σχηματισμού διετούς διάρκειας δίνοντας τιμές στόχου υψηλότερες των 1.160 μονάδων.

  Ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να αναλάβει τη νέα χρονιά το ρόλο του προωθητικού καυσίμου. Η αρπαγή της επενδυτικής βαθμίδας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο τραπεζικό κλάδο με τις επερχόμενες αξιολογήσεις από τους επενδυτικούς οίκους να αναβαθμίζουν το αξιόχρεό τους  κάτι που θα είναι άκρως θετικό για το κόστος των τιτλοποιήσεων και την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη των δεικτών Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).

  Όπως αναφέρει και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το 2023 μπορεί να εξελιχθεί σε έτος που θα θυμίσει πάλι το ευρύ επενδυτικό κοινό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ζει… Μόνο και μόνο ότι το 2022 έπαιξε την τέλεια άμυνα σε τόσο δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, μας δείχνει ότι η νέα χρονιά μπορεί επιτέλους να μας αλλάξει το τριψήφιο επίπεδο που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια.

  Μπορεί το 2023 να είναι μία εκλογική χρονιά και ο φόβος για μία παρατεταμένη ακυβερνησία επηρεάζει τους συμμετέχοντες παρόλα αυτά μην ξεχνάμε πως μετά το πρώτο τρίμηνο πιθανότητα να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση ή και κάποια κεφάλαια να θελήσουν να τοποθετηθούν όσο θα πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα. Οι περισσότεροι ακούμε την επενδυτική βαθμίδα χωρίς να έχουν καταλάβει πόσα κεφάλαια θα εισρεύσουν παθητικά στην ελληνική ρηχή χρηματαγορά. Αυτός είναι και ο πιο σοβαρός λόγος της πολύ καλή εικόνας της χρονιάς που έκλεισε, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο, η Alpha Bank, η Aegean και η Quest σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Titan, Eurobank, ΟΛΠ και ΕΛΧΑ.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Autohellas, Motor Oil και Πειραιώς, ενώ ήπια πτωτικά οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Μυτιληναίος. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 2,51%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ