Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιαν-2023 10:41

  Με θετικά πρόσημα ξεκινούν το 2023 τα ευρωχρηματιστήρια

  Με θετικά πρόσημα ξεκινούν το 2023 τα ευρωχρηματιστήρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.06

  Με θετικά πρόσημα υποδέχονται το 2023 τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις συναλλαγές να είναι υποτονικές και τις αγορές σε μεγάλο μέρος της Ασίας και της Αμερικής να είναι κλειστές λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς.

  Οι ευρωπαϊκές μετοχές εισέρχονται στο νέο έτος μετά από μια σκληρή χρονιά γεμάτη φόβο για πιθανή ύφεση από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών (στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό), αλλά και για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

  Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,86%, με ισχυρή την επίδοση του κλάδου τεχνολογίας. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, με τους "βαρείς" τίτλους της ευρωζώνης, κερδίζει 1,44%.

  Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,04%, με τον γαλλικό CAC 40 στο +1,6`%, ενώ το Χρηματιστήριο του Λονδίνου παραμένει κλειστό. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,58%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,55%.

  Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει μεσοσταθμικά στο 7% το τρέχον έτος και να συνεχίσει να μειώνεται το 2024, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα αποτελούν "τη νέα κανονικότητα".

  Η Κροατία εισήλθε στο νέο έτος με δύο ιστορικές αλλαγές για την ίδια, καθώς από τη μία πλευρά εισήλθε στην ευρωζώνη, υιοθετώντας ως νόμισμά της το ευρώ, ενώ εισήλθε και στη ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων Σένγκεν.

  Τα σύννεφα πάνω από τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αρχίζουν να διαλύονται σιγά-σιγά, όπως υποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global για τον Δεκέμβριο.

  Η μεταποιητική δραστηριότητα του μπλοκ φαίνεται να έχει δει πλέον τα χαμηλά της και να βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού αρχίζουν να βελτιώνονται και οι πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν.

  Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται αξιόλογο μέτρο της υγείας της οικονομίας, ανέκαμψε τον Δεκέμβριο στις 47,8 μονάδες από τις 47,1 μονάδες του Νοεμβρίου, ευθυγραμμιζόμενος με την αρχική μέτρηση. Ωστόσο, συνεχίζει να κινείται κάτω του ορίου των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

  Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, βελτιώθηκε επίσης στις 47,8 μονάδες από τις 46 μονάδες του Νοεμβρίου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας ωστόσο τον έβδομο μήνα παραμονής του κάτω από τις 50 μονάδες.

  "Η δεύτερη διαδοχική μηνιαία εξασθένιση του ρυθμού υποχώρησης της μεταποιητικής παραγωγής δημιουργεί αισιοδοξία των πληττόμενο μεταποιητικό τομέα στην αρχή της νέας χρονιάς”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

  "Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί εν μέσω ενδείξεων επούλωσης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας αισθητής αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και της άμβλυνσης των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στην κρατική βοήθεια", πρόσθεσε Williamson.

  Εν τω μεταξύ, παρότι οι επιμέρους δείκτες τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αμφότεροι σημείωσαν σημαντική πτώση, εξέλιξη που πιθανότατα αποτελεί θετική είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική.

  Επίσης, η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, η βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και η ενεργειακή κρίση πιθανότατα συνέβαλε στη ενίσχυση της αισιοδοξίας των υπευθύνων προμηθειών, με αποτέλεσμα ο δείκτη μελλοντικής παραγωγής να εκτιναχθεί στις 53,8 μονάδες από τις 48,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα.

  "Ο αριθμός των αισιόδοξων για το επόμενο έτος έχει επίσης ξεπεράσει πλέον τους απαισιόδοξους για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, υποδηλώνοντας μια σταθερή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης", δήλωσε ο Williamson.

  Ο Joachim Nagel, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι επιπλέον μέτρα είναι αναγκαία για τη συγκράτηση των προσδοκιών περί αύξησης των τιμών, ώστε ο πληθωρισμός να πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς τον στόχο του 2%. 

  "Οι μηνιαίες έρευνές μας μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών δείχνουν μια σημαντική αύξηση των μακροπρόθεσμών πληθωριστικών προσδοκιών", σημείωσε ο Nagel στην Zeitschrift für das gesamte Kreditwesen, η οποία αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) τη Δευτέρα. "Πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής για να σταματήσουμε και να αναστρέψουμε αυτή την τάση".

  Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης μέσα στο 2022, με αξιωματούχους της να έχουν σημειώσει ότι και νέες αυξήσεις θα ακολουθήσουν. Η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το να επιτραπεί στον πληθωρισμό να γίνει ενδημικό στοιχείο της οικονομίας θα ήταν "ακόμη χειρότερο" από τις αυξήσεις επιτοκίων.

  Ο Nagel έδειξε να απηχεί το ίδιο αίσθημα, αναφέροντας ότι θα ήταν λάθος η ΕΚΤ να λειτουργήσει με υπερβολική συγκράτηση τώρα, μόνον υπό τον φόβο ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού ίσως βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.

  "Τότε θα αναγκαστούμε να συσφίξουμε τη νομισματική πολιτική πολύ πιο απότομα και σκληρά αργότερα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία", σημείωσε  ο Nagel.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ