Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Δεκ-2022 17:32

  Άνοδος με... 22 εκατ. στο Χρηματιστήριο

  Άνοδος με... 22 εκατ. στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν θέλησε να κάνει κάποια μεγαλύτερη κίνηση παρά μόνο να εξακολουθήσει να επιβεβαιώνει τα επίπεδα, στα οποία, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα κλείσει και το έτος.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,22% στις 923,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 925,62 μονάδων (+0,47%) και 921,62 μονάδων (+0,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 22,54 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,01 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,15 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13% στις 2.232,89 μονάδες, ενώ στο +0,26% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.409,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 634,14 μονάδες.

  Η παλίνδρομη κίνηση μεταξύ 900 - 930 μονάδων καλά κρατεί στη Λ. Αθηνών, με την αγορά να αναλώνει τα εγχώρια, κυρίως, κεφάλαια σε μικρές κινήσεις αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων. Μια συσσώρευση που προφανώς δεν θα λυθεί τις επόμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς αγορές δεν δώσουν κάποια αισιόδοξη νότα με ένα santa rally.

  Οι 925-930 μονάδες συνεχίζουν να προβληματίζουν σαν αντίσταση με τον τζίρο να μην βοηθά στην κατοχύρωση του. Μία κατοχύρωση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα new year rally με τις 951 μονάδες να είναι το επόμενο σημαντικό επίπεδο. Το 910 είναι κοντινή μας στήριξη, ενώ στον FTSE 25, οι 2.250 μονάδες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν σαν αντίσταση μιας και κατοχύρωση της θα δώσει συνέχιση της κίνησης στην ζώνη των 2.300 μονάδων. Κοντινή στήριξη είναι οι 2.207 μονάδες με το ημερήσιο στοπ στις 2.187 και το εβδομαδιαίο στις 2.168 μονάδες.

  Μεικτά συναισθήματα

  Το 2022 μας αφήνει με μεικτά συναισθήματα μιας και μπορεί ο ΓΔ να κλείνει με μικρά κέρδη και μάλιστα κόντρα στο σύνολο των διεθνών χρηματιστηρίων, παρόλα αυτά υπήρξαν αρκετοί τίτλοι περισσότερο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που κλείνουν με σημαντικές απώλειες, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance. Αυτό συμβαίνει λόγω το ότι πολλά θεσμικά χαρτοφυλάκια κινήθηκαν σαφώς πιο αμυντικά λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της πιθανής ανακοπής της ανάκαμψης.

  Η πτώση του αερίου σε τιμές κοντά στην αρχή του πολέμου παράλληλα με το άνοιγμα πωλήσεων αερίου στην Ευρώπη αφήνει ελπίδες ότι κάτι κινείται πολιτικά σε σχέση με το πέρας του πολέμου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι αγορές μπορούν να δώσουν ανοδική ανάσα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη.

  Με αφορμή τη δημόσια πρόταση και τη διαγραφή του Πλαισίου από το ταμπλό, ο κ. Ζαχαράκης θυμίζει ότι η περίοδος των υψηλών επιτοκίων είναι ιδανική περίοδος για νέες εισαγωγές στην αγορά μιας και το κόστος δανεισμού έχει ανέβει σημαντικά. Φυσικά οι μελλοντικές εισηγμένες καλό θα ήταν να κοιτάνε και τους μετόχους τους με το θεσμικό πλαίσιο να πρέπει να γίνει ακόμα πιο δύσκολο σε σχέση με την έξοδο από το ταμπλό.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Quest έκλεισε με κέρδη 2,61%, με τη Βιοχάλκο, Aegean και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή,  Τιτάν, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Jumbo, Eurobank, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 2,10%, με τις ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να ακολουθούν με ήπιες όμως απώλειες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ