Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 17:40

  Κατοχύρωσε μερικά κέρδη το ΧΑ

  Κατοχύρωσε μερικά κέρδη το ΧΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Θετική ήταν η προτελευταία εβδομάδα του έτους για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα έχασε ένα μικρό μέρος των κερδών του, χωρίς όμως να χάνει τη ζώνη των 920 μονάδων, καθώς το συντηρεί κοντά στο άνω εύρος της πρόσφατης συσσώρευσης.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,32% στις 921,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 926,19 μονάδων (+0,223%) και 921,25 μονάδων (-0,32%). Ο τζίρος ανήλθε στα 37,19 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,74 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,74 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 2.229,99 μονάδες, ενώ στο +0,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.405,30 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,14% στις 633,21 μονάδες.

  Η άνοδος του τζίρου σήμερα συνδέθηκε και με τις συναλλαγές της μετοχής του Πλαισίου, μετά και την προαιρετική δημόσια πρόταση από τον πρόεδρο, Γιώργο Γεράρδο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Γεράρδο. Η μετοχή κατέγραψε άνοδο 45,40% στα 4,58 ευρώ, δηλαδή την τιμή της πρότασης, διακινώντας 1,74 εκατ. τεμάχια ή 8 εκατ. ευρώ.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,83% και ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,88%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,36% στο πενθήμερο.

  Συνεχίζεται η συσσώρευση

  Η αγορά αναλώθηκε σήμερα στο να κρατήσει τα κεκτημένα της αντίδρασης που άρχισε ενδοσυνεδριακά την περασμένη Παρασκευή και να διαχειριστεί τις μικροδιορθώσεις τίτλων που ευλόγως εκδηλώθηκαν. Η εικόνα βέβαια, μόλις τέσσερις συνεδριάσεις πριν την εκπνοή του 2022, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, με τις όποιες προσδοκίες για ένα santa rally να έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Άλλωστε και η εικόνα των διεθνών αγορών δεν απέχει και πολύ από την ελληνική.

  Πέραν του αρνητικού διεθνούς κλίματος, η αγορά φαίνεται ότι σταδιακά αποτυπώνει τη μακρά προεκλογική περίοδο που έχει μπει η χώρα. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι πιθανώς οι πρώτες εκλογές να γίνουν πριν από το Πάσχα, και πριν τις πανελλαδικές οι δεύτερες, δίνοντας ένα "στίγμα" για το χρονοδιάγραμμα της κάλπης,

  Ήδη πολλές αποφάσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι το κυβερνητικό έργο έχει πιο φιλολαϊκό πρόσημο, με τον διοικητή μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, να δίνει χτες το προειδοποιητικό σήμα. Ο κ. Στουρνάρας έκανε σύσταση προς το πολιτικό σύστημα να είναι προσεκτικό στα δημοσιονομικά ενόψει εκλογών, ενώ υπογράμμισε κάτι που θέλει και η ίδια η αγορά, ότι η επίτευξή της το 2023 πρέπει να είναι πλέον εθνικός στόχος, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει σύμπλευση όλων των κομμάτων, καθώς θα έχει οφέλη για όλους τους τομείς της οικονομίας και στην κοινωνία γενικά, αφού θα μειώσει τα κόστη, θα έρθουν χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο.

  Έτσι, η παλινδρόμηση μέσα σε αυτό το εύρος, δηλαδή των 900 – 925 μονάδων ενδεχομένως να ταλαιπωρήσει την αγορά για αρκετές εβδομάδες, εκτός εάν υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα τη λύσει. Οι καταλύτες του πρώτου τριμήνου του έτους δεν διαφοροποιούνται και πολύ από αυτούς που κυριάρχησαν το 2022, ωστόσο στο ΧΑ προστίθεται πλέον και το μεγάλο ερωτηματικό για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έχασε 2,44%, με τις Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank και Jumbo να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπιες πώλειες σημείωσαν οι Quest, Λάμδα, Τιτάν, Μυτιληναίος, Eurobank, Autohellas, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή.

  Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με κέρδη 1,91% και 1,06% αντίστοιχα, με τις Σαράντης, Aegean, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με μικρή άνοδο.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ