Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 10:57

  Ήπιες διακυμάνσεις με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο

  5340871
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Οριακές διακυμάνσεις σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να μην έχει διάθεση να αλλάξει τις ισορροπίες λίγο πριν την τελευταία εβδομάδα του έτους, καθώς οι καταλύτες της τάσης έχουν μειωθεί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,11% στις 923,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,15% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.235,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,56% στις 636,89 μονάδες.

  Η εικόνα της αγοράς είναι λίγο πολύ αναμενόμενη, δεδομένου του ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της λήξης του έτους, με τις όποιες προσδοκίες για ένα santa rally να έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Άλλωστε και η εικόνα των διεθνών αγορών δεν απέχει και πολύ από την ελληνική, δεδομένης και της ημιαργίας του Λονδίνου.

  Σε κάθε περίπτωση όμως τεχνικά η αγορά έχει ένα αγοραστικό σήμα από τον τραπεζικό κλάδο, το οποίο πιθανόν να μην δούμε την πλήρη ενεργοποίησή του στην παρούσα, καθώς δεν αποκλείεται ο συντελεστής του κλεισίματος των θέσεων να κυριαρχήσει τις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, η αγορά έχει ήδη "ταμείο" περίπου 20 μονάδων από την αντίδραση των τελευταίων ημερών, το ίδιο περιθώριο και ως "μαξιλάρι" από την κοντινή στήριξη των 902 μονάδων, η οποία λειτούργησε υποδειγματικά πριν από ακριβώς μία εβδομάδα.

  Έτσι, η παλινδρόμηση μέσα σε αυτό το εύρος, δηλαδή των 900 – 925 μονάδων ενδεχομένως να ταλαιπωρήσει την αγορά για αρκετές εβδομάδες, εκτός εάν υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα τη λύσει. Οι καταλύτες του πρώτου τριμήνου του έτους δεν διαφοροποιούνται και πολύ από αυτούς που κυριάρχησαν το 2022, ωστόσο στο ΧΑ προστίθεται πλέον και το μέτωπο των εκλογών, όπως και το μεγάλο ερωτηματικό για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Titan, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική, αλλά καμία δεν κινείται με απώλειες πάνω από 0,7%.

  Στον αντίποδα, ο ΟΛΠ κερδίζει 1,13%, με τις Autohellas, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, Aegean, Quest και ΔΕΗ να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι οι Ελλάκτωρ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ