Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Δεκ-2022 08:34

  Πέφτει η τιμή του αερίου στον απόηχο του πλαφόν της Ε.Ε.

  φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στον απόηχο της επιβολής του πλαφόν από τους ευρωπαίους υπουργούς ενέργειας. Έτσι μετά από αρκετούς μήνες, η τιμή του καυσίμου βρέθηκε κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, κλείνοντας χθες στα 91,938 ευρώ/MWh, φτάνοντας μάλιστα έως και τα 90,905 ευρώ/MWh. 

  Ως κύρια αιτία για την πτωτική τροχιά των τιμών του φυσικού αερίου προβάλλεται η απόφαση για την επιβολή του πλαφόν. Συγκεκριμένα, η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί με αφορμή την απόφαση για επιβολή του πλαφόν, ότι αυτή αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά για τις διεθνείς τιμές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Πέραν της βραχυπρόθεσμης θετικής επίπτωσης, πάντως, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η επόμενη άνοιξη, όταν και το πλαφόν θα τεσταριστεί σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης, καθώς τότε εκτός από τις τρέχουσες ανάγκες, αναμένεται να ξεκινήσει η προσπάθεια για πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων της Ε.Ε. Τότε δηλαδή είναι πολύ πιθανό να φανεί στην πράξη εάν το πλαφόν θα λειτουργήσει και εάν οι πωλητές θα αποδεχθούν το όριο των 180 ευρώ/MWh.

  Σε κάθε περίπτωση στόχος του πλαφόν είναι να μπορέσει να κρατήσει σε λελογισμένα επίπεδα τις τιμές του καυσίμου και να μην έχουμε επανάληψη των ακραίων τιμών που είδαμε τον περασμένο Αύγουστο. 

  Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας οι υπουργοί ενέργειας της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο θα ενεργοποιείται εάν οι τιμές στο TTF του επόμενου μήνα υπερβαίνουν το όριο για διάστημα τριών ημερών. Επίσης το νέο πλαφόν θα τίθεται σε ισχύ εάν η διαφορά με τις διεθνείς τιμές του LNG είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη. Το πλαφόν θα μπορεί να μπει σε ισχύ από τις 15 Φεβρουαρίου 2023, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν επίσης ότι το πλαφόν δεν θα εφαρμοστεί αρχικά σε εξωχρηματιστηριακές (over the counter) συναλλαγές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ