Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 16:09

  Για 7 δισ. ευρώ θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2023

  Για 7 δισ. ευρώ θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Στα 7 δισ. ευρώ περιορίζει ο ΟΔΔΗΧ το πρόγραμμα δανεισμού για το 2023, από τα 8,3 δισ. που αναμένεται να κλείσει το 2022, με στόχο το σύνολο του χρέους τον επόμενο χρόνο να παρουσιάσει οριακή αύξηση κατά 0,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με φέτος.

  Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, οι ανάγκες χρηματοδότησης για τον επόμενο χρόνο θα είναι 15,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών ποσό 7,2 δισ. ευρώ αφορά αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, ποσό 4,5 δισ. τόκους και άλλες επιμέρους υποχρεώσεις χρέους, την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου κατά 800 εκατ. ευρώ και 4,5 δισ. ευρώ ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του επόμενου χρόνου.

  Οι πηγές χρηματοδότησης θα είναι ο δανεισμός από τις αγορές με μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα για ποσό έως7 δισ. ευρώ (που μπορεί να αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ αν ληφθεί η απόφαση για έκδοση "πράσινου" ομολόγου) ακόμα 4,5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους, 2 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων και 2,2 δισ. ευρώ από τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου που αναμένεται στις αρχές του 2023 να ξεπερνούν οριακά τα 30 δισ. ευρώ.

  Όπως σημειώνεται από τον ΟΔΔΗΧ, στόχος του δανειακού προγράμματος για το επόμενο χρόνο είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους με την περαιτέρω συρρίκνωση των αναγκών χρηματοδότησης.

  Στην κατεύθυνση αυτή το δανεικό πρόγραμμα περιορίζεται σε σχέση με φέτος κατ’ αρχήν γιατί το 2023 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ (συνεπώς δεν θα χρειαστεί νέα δάνεια για να καλύψει έλλειμμα) και επιπλέον, με στόχο να αποφύγει την αύξηση του κόστους δανεισμού που έχει ως εύκολη διέξοδο τη χρήση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου, τα οποία μπορούν να καλύψουν το σύνολο των υποχρεώσεων χρηματοδότησης για τρία χρόνια. Ο περιορισμός του δανεισμού είναι και ο λόγος για τον οποίο το χρέος ως καθαρό ποσό αναμένεται να αυξηθεί οριακά κατά 800 εκ ευρώ από χρόνο σε χρόνο.

  Η έκδοση πράσινου ομολόγου

  Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ενός πράσινου ομολόγου για το 2023, ο ΟΔΔΗΧ εξηγεί ότι η ιδέα υπήρχε από φέτος αλλά δεν προέκυψε η πολιτική απόφαση για την έκδοση του λόγω της αναστάτωσης της αγοράς χρήματος και της έναρξης του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο.

  Στην προοπτική έκδοσής του το 2023 ο ΟΔΔΗΧ τοποθετεί χρονικά τη διαδικασία στο 2ο εξάμηνο του 2023 χωρίς να διακινδυνεύει να αναφέρει το ποσό που θα ζητήσει το δημόσιο από τις αγορές. Πληροφορίες θέλουν το ποσό αυτό σε πρώτη φάση να μην ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ

  Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι "τα κεφάλαια από το πράσινο ομόλογο θα είναι πέραν των 7 δισ. ευρώ".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ