Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Δεκ-2022 12:02

  Αναλυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη των αγορών δεν θα είναι εύκολη το 2023

  αγορες 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Οι επενδυτές που είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα στη χειρότερη χρονιά για τις χρηματιστηριακές αγορές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο το 2023".

  Αυτό είναι το μήνυμα των κορυφαίων αναλυτών της Morgan Stanley, της Goldman Sachs και άλλων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι οι αγορές μετοχών βρίσκονται αντιμέτωπες με νέα πτώση κατά το α' εξάμηνο, καθώς τα εταιρικά κέρδη υποκύπτουν στην ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σταθερά "γερακίστικες".

  Το β' εξάμηνο θα έρθει ανάκαμψη μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, σημεώνουν οι αναλυτές, αλλά είναι πιθανό να είναι συγκρατημένη η ανάκαμψη, με τις μετοχές να έχουν μέτρια άνοδο από τα επίπεδο στο τέλος του 2022.

  "Οι κίνδυνοι που αντιμετώπισαν οι χρηματιστηριακές αγορές φέτος δεν έχουν τελειώσει και αυτό με κάνει νευρικό σχετικά με τις προοπτικές, ιδιαίτερα κατά το α' εξάμηνο", δήλωσε ο Mislav Matejka, αναλυτής της JPMorgan, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

  Η μέση εκτίμηση 22 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπει ότι ο S&P 500 θα τερματίσει το επόμενο έτος στις 4.078 μονάδες - περίπου 7% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση 24%, ενώ η αντίθετη άποψη τον βλέπει να υποχωρεί κατά 11%. Στην Ευρώπη, μια παρόμοια έρευνα 14 αναλυτών προβλέπει μέση αύξηση της τάξης του 5% για τον Stoxx 600.

  Το επιφυλακτικό σενάριο αντανακλά την πληθώρα των προκλήσεων από τη νομισματική σύσφιξη έως τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Η πρώτη από αυτές τις προκλήσεις έχει ήδη συμβάλει στην υποχώρηση του πρόσφατου ράλι των μετοχών.

  Ακόμη και καλά νέα για τον πληθωρισμό έρχονται μαζί με μια μεγάλη επιφύλαξη, επειδή δεν έχουν αλλάξει τη στάση των κεντρικών τραπεζών ως προς την προσπάθειά τους να τον θέσουν υπό έλεγχο. Οι επιθετικές δράσεις τόσο από τη Fed όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν πτώση των μετοχών και υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι η χρονική στιγμή της πολυαναμενόμενης αλλαγής πολιτικής δεν θα είναι κάτι απλό.

  Αν αυτό το μήνυμα δεν είχε ήδη γίνει κατανοητό, η Τράπεζα της Ιαπωνίας το διατύπωσε την Τρίτη με μια απροσδόκητη αλλαγή στην πολιτική της για τις αποδόσεις των ομολόγων.

  Οι αναλυτές της JPMorgan αναμένουν ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει προς τα χαμηλά επίπεδά του 2022, προτού η στροφή πολιτικής της Fed προκαλέσει ανάκαμψη κατά το β' εξάμηνο, η οποία θα τον φέρει περίπου 10% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Σημειώνεται ότι στο χειρότερο επίπεδό του φέτος, τον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 25% στις 3.577 μονάδες.

  Οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων προβλέπουν επίσης ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2023, με τα κέρδη να επανέρχονται στο β' εξάμηνο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα.

  Οι πιο αισιόδοξοι επικαλούνται την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και το άνοιγμα της Κίνας μετά την άρση των πολύ περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω κορονοϊού. Ωστόσο, μία από τις κύριες γενικές απόψεις μεταξύ των αναλυτών είναι ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αντανακλούν ακόμη τις γενικά δυσμενείς οικονομικές προοπτικές.

  Οι Christian Mueller-Glissmann και Cecilia Mariotti της Goldman Sachs δήλωσαν στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το μοντέλο τους υποδηλώνει 39% πιθανότητα επιβράδυνσης της ανάπτυξης των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ