Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Δεκ-2022 17:34

  Χρηματιστήριο: Ανάκτηση των 915 μονάδων με οδηγό τις τράπεζες

  Χρηματιστηριο ανοδος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με προβάδισμα των αγοραστών ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή εβδομάδα στην αγορά της Αθήνας, που είδε το Γενικό Δείκτη να ανακάμπτει ελαφρώς από τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας αν και με "εορταστικό" τζίρο.

  Ειδικότερα, ο ΓΔ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του στις 916,48 μονάδες με άνοδο 0,51%, αλλά τζίρο στα 39,929 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,71% και έκλεισε στις 2.226 μονάδες, ενώ ακόμα καλύτερα κινήθηκε ο τραπεζικός με άνοδο 1,23% και κλείσιμο στις 632,41 μονάδες. Αντίθετα, η μεσαία κεφαλαιοποίηση δέχθηκε μικρές πιέσεις με τον FTSEM να κλείνει στις 1.392 μονάδες με -0,25%.

  Η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται μάλλον ως αμυντική με επιλεκτικές κινήσεις κυρίως στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και το 1/4 περίπου του συνολικού τζίρου στις τέσσερις τράπεζες. Σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, το ΧΑ πέρασε μάλλον "αναίμακτα" τους τριγμούς από το μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων της περασμένης εβδομάδας καθώς με τη σημερινή μικρή άνοδο διατηρείται άνετα πάνω από τις 900 μονάδες και βρίσκεται σε "απόσταση βολής" από τις 925, που συνιστούν το ενδιάμεσο βήμα από όπου μπορεί να δει τις 950 και ακόμα παραπάνω.

  Σταδιακά βέβαια αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας με πιθανές διορθώσεις τιμών στο εξωτερικό και πιθανότατα και στο εσωτερικό, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Service.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ανθεκτικότητα του ΧΑ αποτυπώνεται στο γεγονός ότι παραμένει μία από τις πραγματικά ελάχιστες αγορές διεθνώς που βρίσκονται σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους. Ενδεικτικά, οι απώλειες ετνός 2022 για τον Nasdaq διαμορφώνονται στο 32%, για τον S&P 500 στο 21,5%, για τον ιταλικό FTSE MIB στο 13,5%, για τον γερμανικό DAX στο 12,5% και για τον αμερικάνικο Dow Jones στο 10%.

  Κατά τα άλλα στη γενική εικόνα δεν έχει αλλάξει κάτι, με τις οικονομίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ να βρίσκονται εν αναμονή ύφεσης, ενώ η Goldman Sachs προειδοποίησε σήμερα ότι η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς καθιστά ιδιαίτερα επείγον η Νότια Ευρώπη να κλείσει το επενδυτικό χάσμα και να εξασφαλίσει μελλοντική ανάπτυξη αξιοποιώντας το διαθέσιμο μείγμα ευρωπαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.

  Την ίδια ώρα, σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman επανέλαβε τη θετική στάση που διατηρεί, εκτιμώντας ότι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν θα έχουν περιορισμένη μόνο επίδραση τα κέρδη τους το 2023.

  Στο ταμπλό

  Όπως προαναφέρθηκε, η ανάκαμψη των τραπεζών έδωσε σήμερα τον τόνο με την Eurobank στο +1,6%, την ΕΤΕ στο +1,4%, την Πειραιώς στο +1% και την Alpha Bank στο +0,7%.

  Στην κορυφή του 25αρη βρέθηκε η Motor Oil με κέρδη 2%, η ΕΥΠΑΔ ενισχύθηκε κατά 2%, Σαράντης και Coca Cola κινήθηκαν στο +1,8%, η Ελλάκτωρ στο +1,6% και ο ΟΤΕ στο +1,3%.

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσέθεσαν από 0,7%, στο ντεμπούτο της στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η Autohellas ολοκλήρωσε με +0,6% και η Jumbo με +0,4%.

  Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκε η Βιοχάλκο που έκλεισε με πτώση 2,8%, η Quest έχασε 2,3% και τα ΕΛΠΕ 1,45%. Με απώλειες λίγο λιγότερο του 1% κινήθηκαν Μυτιληναίος και Aegean.

  Η Attica Bank σημείωσε ακόμα ένα limit up ενώ στο σύνολο του ταμπλό 53 μετοχές ήταν ανοδικές, 36 πτωτικές και 64 παρέμειναν αμετάβλητες.

  Μ. Χαχλαδάκης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ