Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Δεκ-2022 17:49

  Χρηματιστήριο: Γλίτωσε τα χειρότερα με υπεραπόδοση για τρίτη μέρα

  5340871
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνεδρίαση συντήρησης και damage control ήταν και η σημερινή για αγορά της Αθήνας, που δοκίμασε σημαντικές στηρίξεις ενδοσυνεδριάκα αλλά είδε τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά και να περιορίζει τις απώλειες για ακόμα μία πολύ χαμηλότερα από των μεγάλων ευρωπαϊκών.

  Ειδικότερα, ο ΓΔ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 911,85 μονάδες, μακριά από τα χαμηλά ημέρας στις 902,8 μονάδες, με τις απώλειες τελικά στο 0,57% και αυξημένο τζίρο στα 87,03 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω triple witching. Ο FTSE 25 έκλεισε με -0,72% στις 2.210 μονάδες και ο τραπεζικός στο -0,85% και τις 624,71 μονάδες.

  Έτσι, σε ένα δύσκολο πενθήμερο για τους διεθνείς δείκτες, ο ΓΔ περιόρισε την πτώση για το σύνολο της εβδομάδας στο -0,45%, ο FTSE 25 στο -0,43% και ο Τραπεζικός στο - 0,64%.

  Οι συνεδριάσεις των Fed, Boe και ΕΚΤ το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη, χαρακτήρισαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς παρά τη συντονισμένη μείωση ρυθμού σύσφιξης (αυξήσεις επιτοκίων και για της τρεις κατά 50 μονάδες βάσης από τις 75 μ.β. που είχαν κάνει την τελευταία φορά) οι επικεφαλής τους ουσιαστικά "αγκάλιασαν" την επερχόμενη ύφεση, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές το τελευταίο διάστημα και θα παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Κάτι που επιβεβαιώνει και ισχυρό sell-off στα ομόλογα που συνεχίζεται και σήμερα, με τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι κατάφεραν χθες να ξεφύγουν της γενικότερης αναταραχής να δέχονται και αυτοί εντός της ημέρας το αναπόφευκτο "συσσωρεμένο" χτύπημα. Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είχε εκτοξευθεί σήμερα στο 4,37%(+5,5%) και στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Νοέμβριου, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του πρόσφατου ράλι.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, παρά τις πιέσεις ο ΓΔ κατάφερε να διατηρηθεί για τέταρτη εβδομάδα  με άνεση πάνω από τις 900 μονάδες, αν και το δυσμενές περιβάλλον απομακρύνει το κρίσιμο επίπεδο των 925-930 μον. από όπου η ελληνική αγορά θα μπορούσε να δει τις 950 μονάδες ή και να κινηθεί ακόμα υψηλότερα.

  Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης δοκιμάστηκε η στήριξη των 903 μονάδων, από την οποία αντέδρασε ο ΓΔ και πήρε γρήγορα αποστάσεις επιστρέφοντας στις 910 λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών.

  Η εικόνα άλλαξε προς το καλύτερο στο τέλος λόγω της τριπλής λήξης παραγώγων, το λεγόμενο "Triple Withcing”, που εκτόξευσε τον όγκο των συναλλαγών από τα περίπου 50 εκατ. ανώ των 80 και περιόρισε ακόμα περισσότερο τις απώλειες για τον ΓΔ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα διψήφια ποσοστά πτώσεων για τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες (DAX στο -12%, S&P στο -18% και Nasdaq στο -30%), η αγορά της Αθήνας βρίσκεται στο +2,07% για το σύνολο του έτους. Και όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή, "η μεγάλη νίκη του ΧΑ έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία να διαφοροποιηθεί θετικά από τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Το φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990 και συνάδει με τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών, ειδικά μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων 9μήνου όπου ήταν εμφανή τα σημάδια βελτίωσης σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο."

  Στο ταμπλό

  Η Λάμδα με +3,95%, ο Βιοχάλκο με +3,5% ξεχώρισαν από τον 25αρη στη συνεδρίαση και ακολούθησαν η Quest με +2,8%, η MIG με +2,5% και τα ΕΛΠΕ με +2%, η AEGEAN με +1,5%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με +1% και ο Σαράντης με +0,9%.

  Αντίθετα, εντολές πωλήσεων βγήκαν στην Motor Oil που διόρθωσε με -3%, η ΕΥΔΑΠ έχασε 2,5%, ο ΑΔΜΗΕ 2%, η Ελλάκτωρ 1,6%, Coca Cola και Πειραιώς από 1,4% και ο ΟΠΑΠ 1,1%.

  Στις υπόλοιπες τράπεζες η Eurobank έκλεισε στο -1,1%, η ΕΤΕ στο -,07% και η Alpha Bank στο -0,3%.

  Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο ΑΒΑΞ με άλμα 4%, Φουρλής με 2,5% και η IDEAL με 2,4% έδωσαν σημαντικές στηρίξεις, ενώ ο Παπουτσάνης έχασε 4,35% και η Autohellas 2,5%, στην τελευταία μέρα της πριν μεταπηδήσει στον FTSE 25 στη θέση του ΑΔΜΗΕ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί το +9,76% της Attica Bank και το +14,3 της ΑΝΕΚ.

  Στο σύνολο του ταμπλό, 40 τίλοι έκλεισαν ανοδικά, 59 καθοδικά και 54 αμετάβλητοι.

  Μ. Χαχλαδάκης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ