Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Δεκ-2022 10:35

  Περιορίζουν τις απώλειες οι ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ

  Περιορίζουν τις απώλειες οι ευρωαγορές στον απόηχο της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περιορίζουν τις απώλειες στις σημερινές συναλλαγές οι ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ αλλά και τις δηλώσεις της επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ. 

  Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, από το 1,5% στο 2% με την Λαγκάρντ να προειδοποιεί  ότι η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να εξασθενεί και ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,94% στις 423 μονάδες με την πλειοψηφία των κλάδων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι λιανικές πωλήσεις και οι τηλεπικοινωνίες. 

  Σημειώνεται ότι οι εβδομαδιαίες απώλειες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής το 2,4%.

  Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, στη Γερμανία, ο DAX χάνει 0,39% στις 13.929 μονάδες και στη Γαλλία οι απώλειες του CAC φτάνουν το 1,15%. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί κατά 1,21%.

  Στις περιφερειακές οικονομίες ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 0,96% και στην Ιταλία ο MIB χάνει 0,38%. 

  Στα μάκρο της ημέρας, ελαφρώς υψηλότερος ήταν ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat τα οποία πάντως επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση του δείκτη από τον Οκτώβριο.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,1% τον Νοέμβριο, από 10% που ήταν η αρχική εκτίμηση και 10,6% τον Οκτώβριο. Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,5% τον Οκτώβριο. 

  Παράλληλα με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών συρρικνώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο.

  Ειδικότερα, η αρχική μέτρηση του σύνθετου δείκτη PMI της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Δεκέμβριο, στις 48,8 μονάδες από τις 47,8 μονάδες που ήταν τον Νοέμβριο.

  Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για μικρότερη βελτίωση, στις 48 μονάδες.

  Πιο αναλυτικά, ο βασικός δείκτης παρακολούθησης της μεταποιητικής δραστηριότητας βελτιώθηκε στις 47,8 μονάδες για τον Δεκέμβριο από τις 47,1 μονάδες του Νοεμβρίου

  Στο μεταξύεπιβράδυνση εμφάνισε η υποχώρηση της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, όπως καταδεικνύει η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη PMI της S&P Global.

  Ειδικότερα, η αρχική μέτρηση του δείκτη PMI, ο οποίος παρακολουθεί τόσο τον τομέα της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών, που συνολικά αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα ⅔ της γερμανικής οικονομίας, ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο στις 48,9 μονάδες από τις 46,3 μονάδες του Νοεμβρίου.

  Την ίδια ώρααπροσδόκητη υποχώρηση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο στη Μεγάλη Βρετανία. 

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας υποχώρησαν κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα που υπενθυμίζεται ότι είχαν αυξηθεί κατά 0,9%. 

   

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ