Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 10:31

  Η ΕΚΤ "βυθίζει" τις ευρωαγορές - Ισχυρές απώλειες

  Η ΕΚΤ "βυθίζει" τις ευρωαγορές - Ισχυρές απώλειες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ισχυρές απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα οι ευρωαγορές καθώς οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ήρθαν να επιβαρύνουν το κλίμα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

  Μετά από το χθεσινό αιφνιδιασμό της Fed, η ΕΚΤ δια στόματος Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι περιμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια του προκειμένου να καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε ανεκτά επίπεδα.

  Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2,9% στις 429μονάδες με όλους τους κλάδους να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. 

  Στη Γερμανία, ο DAX χάνει 3,21% στις 13.988 μονάδες και στη Γαλλία οι απώλειες του CAC φτάνουν το 3,34%. Στη Βρετανία ο FTSE υποχωρεί κατά 1,02%.

  Στις περιφερειακές οικονομίες, ο ιταλικός MIB χάνει 3,08% και στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί κατά 1,91%.

  Όπως αναφέρθηκε η προσοχή των επενδυτών σήμερα στρέφεται στις αποφάσεις των ΕΚΤ, Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας σχετικά με τα επιτόκια.

  Αναλυτικά

  ΕΚΤ

  Να αφήσει το πόδι από το γκάζι και να προχωρήσει με μια ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς συνεχίζει την εκστρατεία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που παραμένει πέντε φορές υψηλότερος του επίσημου στόχου της τράπεζας.

  Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 10% τον Νοέμβριο, από το ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο, με τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ να είναι για πληθωρισμό στο 2% σε μεσοπρόθεσμη βάση. 

  Το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε πάντως ότι περιμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια του προκειμένου να καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε ανεκτά επίπεδα.

   

  Τράπεζα της Αγγλίας

  Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η οποία κατέβασε ρυθμούς όπως περίμενε η αγορά έπειτα από την αύξηση κατά 75 μ.β. του Νοεμβρίου, αλλά την ίδια ώρα υπέδειξε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

  Πλέον το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας ανέρχεται στο 3,5%, έπειτα από εννέα αυξήσεις της BoE που επιδιώκει να επιταχύνει την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της.

  Ελβετία

  Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη για τρίτη φορά φέτος, ανεβάζοντάς τα στο 1%.

  Σύμφωνα με το CNBC, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκει να αντιμετωπίσει "τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και την περαιτέρω εξάπλωση του πληθωρισμού".

  Ο πληθωρισμός στην Ελβετία παραμένει αρκετά πάνω από το στόχο της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας για 0-2%, αλλά είναι αισθητά χαμηλότερος από τα ποσοστά των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών. Ο πληθωρισμός της Ελβετίας παρέμεινε σταθερός στο 3% τον περασμένο μήνα, έχοντας μειωθεί από το υψηλό τριών δεκαετιών του 3,5% τον Αύγουστο.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ