Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 16:59

  Wall: Μάχη για το πρόσημο με φόντο τα μάκρο

  Wall Street εσωτερική 14.09.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.15

  Να διευρύνει τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης προσπαθεί η Wall την Παρασκευή, καθώς μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα στις σημερινές συναλλαγές που έφερε μικρές απώλειες, πλέον και οι τρεις κύριοι δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, αν και σε εβδομαδιαία βάση παραμένουν σε τροχιά απωλειών.

  Οι επενδυτές σταθμίζουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον πληθωρισμό και έδειξαν πως οι τιμές παραγωγού σημείωσαν μεγαλύτερη του αναμενόμενου άνοδο τον Νοέμβριο, πλήττοντας τις ελπίδες για ταχύτερη επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο επίπεδο της λιανικής. Ωστόσο, καλύτερη είναι η εικόνα όσον αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Δεκέμβριο, που σκαρφάλωσε στις 59,1 μονάδες ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

  Έτσι, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow έχει σβήσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 33.750 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει πλέον 0,1% στις 3.965 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμένος Nasdaq προσθέτει κατά 0,2% στις 11.105 μονάδες. 

  Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες οδεύουν προς σημαντικές απώλειες, με τον  S&P 500 να χάνει άνω του 3% και τον Nasdaq να βρίσκεται πέριξ του -4%.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 15 κινούνται με θετικό πρόσημο και ισάριθμες με αρνητικό. Στην κορυφή του βιομηχανικού δείκτη η Walt Disney που προσθέτει 1,87% και ακολουθούν η Salesforce στο +1,38% και η Apple με κέρδη 1,27%. Στον πυθμένα η Chevron που καταγράφει απώλειες πέριξ του 1,5% και από κοντά οι Nike και Amgen στο -1,23% έκαστη.

  Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο δείκτης για τις τιμές χονδρικής αυξήθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ σε σύγκριση με πέρυσι ενισχύθηκε κατά 7,4% έναντι 8,1% τον Οκτώβριο. Αν και τα στοιχεία δείχνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων στις τιμές χονδρικής σε σχέση με το 2021, εντούτοις αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που περίμεναν άνοδο 0,2% από τον προηγούμενο μήνα και 7,2% από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση στο Bloomberg.

  Τα στοιχεία αυτά έρχονται ενώ οι επενδυτές ελπίζουν η Federal Reserve στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα, την τελευταία για το 2022, να προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες. 

  Η αρνητική έκπληξη σήμερα από τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής μετριάζει αυτές τις ελπίδες, επαναφέροντας στο προσκήνιο την πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να πραγματοποιήσει άλλη μια επιθετική αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες.

  Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε επίσης 0,3% από τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο του Οκτωβρίου κατά 0,2%. Από ένα χρόνο νωρίτερα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,9% μετά από άνοδο 5,4% τον Οκτώβριο. 

  Από την άλλη, ανοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

  Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan ενισχύθηκε στις 59,1 μονάδες από 56,8 τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές έβλεπαν άνοδο στις 57 μονάδες. 

  Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σκαρφάλωσε στις 60,2 μονάδες από 58,8 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση υποχώρησαν στο 4,6% από 4,9% τον Νοέμβριο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ