Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Δεκ-2022 13:59

  Σε πλάγια γραμμή το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με μικρές διακυμάνσεις, σε ένα εύρος μόλις τεσσάρων μονάδων, κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προφανώς αναλώνεται στο να διατηρήσει τα επίπεδα, δίχως να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο στο κλείσιμο μιας ήπια θετικής εβδομάδας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,04% στις 915,79 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.219,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,69% στις 629,82 μονάδες.

  Μπορεί το Χρηματιστήριο να έχει προσθέσει κάποιες μονάδες και να κλείνει θετικά την εβδομάδα, αλλά οι αγοραστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να προσθέσουν ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους. Έτσι ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, διατηρώντας μια απόσταση από τη στήριξη των 900-905 μονάδων, αλλά δίχως να προσεγγίζει τις 920 μονάδες.

  Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο δίνουν το μήνυμα του διαδικαστικού, αναμένοντας τα σπουδαία της επόμενης εβδομάδας, δηλαδή τις συνεδριάσεις της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και στην προκειμένη περίπτωση, η καθ’ όλα αναμενόμενη αύξηση των ευρω-επιτοκίων, θα πρέπει να συνυπολογιστεί στην επίδραση των μέτρων που αναμένονται από τις τράπεζες για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ένας στόχος επιτοκίου κοντά στο 3,5%-4% θα σήμαινε μια αυξητική πορεία στα επιτοκιακά έσοδα του κλάδου, η οποία είναι ικανή να απορροφήσει τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στις εκτιμήσεις για τη στήριξη των δανειοληπτών.

  Έτσι, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο, δημιουργούν ένα μείγμα που αποτρέπει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, την ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών από τους αγοραστές. Άλλωστε, ακόμη και τα μηνύματα από τα μάκρο αυτής της εβδομάδας δεν έδωσαν πολλά στοιχεία, με τον αναπτυξιακό ρυθμό να πέφτει στην ελληνική οικονομία και τον πληθωρισμό να παραμένει "κολλημένος" στο 8,5% και τον Νοέμβριο.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΛΧΑ ενισχύεται κατά 2,25%, με την Quest, τον ΑΔΜΗΕ, τη Βιοχάλκο και την Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Titan, Λάμδα, Εθνική, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Alpha Bank.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης χάνει 2,34% και η Jumbo είναι στο -1,31%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι οι Coca Cola και Ελλάκτωρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ