Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 13:58

  Επιβεβαιώνει τις 910 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Εσωτερικά... η διόρθωση στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Στη ζώνη των 910 μονάδων και λίγο υψηλότερα κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τη νευρικότητα όμως να μη λείπει καθώς τα πρόσημα σε αρκετούς τίτλους, ακόμη και δεικτοβαρείς, είναι ευμετάβλητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 914,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.216,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,66% στις 627,75 μονάδες.

  Χαρακτηριστικό του πόσο ευμετάβλητο είναι το κλίμα στην αγορά είναι οι απώλειες του 0,4% αυτήν την ώρα στην Εθνική, μετά το -1,4% λίγη ώρα πριν, αλλά και η αναδίπλωση αρκετών αγοραστών στην πλειονότητα των τίτλων. Η αγορά δεν μπορεί να αναλάβει ρίσκο χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση το βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα των κινήσεων της, καθώς αναμένει τις αποφάσεις των τραπεζικών διοικήσεων για τις αλλαγές στην τιμολογιακή και επιτοκιακή τους πολιτική.

  Βέβαια, η HSBC σήμερα δήλωσε ότι παραμένει αγοραστής στον κλάδο, καθώς θεωρεί ισχυρό καταλύτη τα επιτοκιακά έσοδα που ενισχύονται από την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βέβαια, αφήνει έναν αστερίσκο για το β' 6μηνο του 2023, όταν τα κέρδη θα μπορούσαν να "χτυπηθούν", καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων κορυφώνεται, οι προτιμήσεις των καταθετών αλλάζουν και το κόστος κινδύνου αυξάνεται.

  Πάντως, η Citigroup δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών έχουν κορεστεί, ενώ το consenus τιμολογεί μία πτώση στα EPS, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και απαισιόδοξο, εάν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση το 2023, όπως και εκτιμά η πλειοψηφία των διεθνών οίκων. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα εκτοξευθούν κατά 56% φέτος, ενώ το 2023 θα σημειώσουν πτώση 12% και το 2024 θα ανακάμψουν κατά 12,6%.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει άλμα 2,37%, με τις Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Eurobank, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Τιτάν, Λάμδα, Μυτιληναίος, Aegean, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα.

  Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει απώλειες 1,09%, με τις Ελλάκτωρ, Εθνική, Coca Cola, Quest και Motor Oil να ακολουθούν με μικρή πτώση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ