Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Δεκ-2022 10:57

  Επιφυλακτικά ανοδικά το Χρηματιστήριο

  χρηματιστηριο γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να επιβεβαιώσει τα επίπεδα των 910 μονάδων προσπαθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έχει αρκετούς τίτλους του σε θετικά εδάφη, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τα βαρίδια και να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,38% στις 913,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.215,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,68% στις 627,86 μονάδες.

  Η πλάγια γραμμή σε ένα στενό εύρος παραμένει το "αγαπημένο" μοτίβο της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, ίδιον του επιφυλακτικού κλίματος που κυριαρχεί εν αναμονή των αποφάσεων των τραπεζικών διοικήσεων στο μέτωπο της στήριξης των νοικοκυριών, όπως ζήτησε πρόσφατα η κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως σημειώνεται και από αρκετούς εγχώριους και ξένους αναλυτές, εάν δεν οριστικοποιηθούν και αποσαφηνιστούν οι αλλαγές στην τιμολογιακή και καταθετική πολιτική των τραπεζών, η επιφυλακτικότητα θα συντηρείται, καθώς ουδείς θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την επίπτωση των αλλαγών στους ισολογισμούς του κλάδου.

  Καλώς ή κακώς, η τραπεζική κερδοφορία στηρίχθηκε πολύ τόσο στα χαμηλά καταθετικά επιτόκια, όσο και στις υψηλές χρεώσεις των προμηθειών, επομένως κάθε αλλαγή μπορεί να αλλάξει την αυξητική πορεία των μεγεθών. Μέχρι στιγμής, από τα πρώτα μηνύματα των διοικήσεων, οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι η επίπτωση θα είναι διαχειρίσιμη, όμως ο βαθμός αβεβαιότητας είναι μεγάλος, λόγω και της απουσίας συγκεκριμένων μέτρων.

  Αυτό όμως που μεταφέρεται από τα desk στο Capital.gr είναι ότι η χώρα εισέρχεται πλέον για τα καλά σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει ένα πιο ισχυρό κοινωνικό πρόσημο στις ερχόμενες αποφάσεις της. Αν και ο κίνδυνος ανατροπής των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια ξένοι αναλυτές, είναι μικρός, εκείνος του παγώματος κρίσιμων αποφάσεων ίσως είναι μεγαλύτερος. Και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για αποφάσεις που σε ένα μη εκλογικό έτος θα ήταν πιο θετικές.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, οι Quest, Πειραιώς και ΕΛΧΑ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Μυτιληναίος, Titan, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Alpha Bank< ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ χάνει 1,05%, με τις Motor Oil, Aegean, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης να ακολουθούν με ήπια πτωτικά πρόσημα. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ