Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 08:20

  Γιάννος Κοντόπουλος: Το πλάνο αναζωογόνησης και προσέλκυσης επενδύσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο

  Γιάννος Κοντόπουλος: Το πλάνο αναζωογόνησης και προσέλκυσης επενδύσεων για το ελληνικό χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

  Τις θετικές εκπλήξεις που θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο αναζητά η διοίκηση του οργανισμού.

  Αν και το επενδυτικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με την Morgan Stanley στο Λονδίνο στις αρχές της εβδομάδας δεν αποτέλεσε μια "τρομερή έκπληξη", όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, Γιάννος Κοντόπουλος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, ωστόσο συνιστά ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ενδεχόμενες θετικές εκπλήξεις θα μπορούσαν να είναι η εμφάνιση μιας μεγάλης εταιρείας και η εισαγωγής της στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, όπως για παράδειγμα η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος ή η καταγραφή επί δύο συνεχόμενα έτη θετικών αποδόσεων.

  Σχολιάζοντας την περιρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί ότι "όλα είναι χάλια", ο κ. Κοντόπουλος, αρνήθηκε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, λέγοντας ότι όλοι έχουμε συνηθίσει να στεκόμαστε μόνο στην αρνητική πλευρά των πραγμάτων, δειχνοντας παράλληλα προς την κατεύθυνση των δημοσιογράφων. "Είστε ένα βασικό εργαλείο μέσα από το οποίο θα μπορούσε πραγματικά να πειστεί ο μέσος Έλληνας επενδυτής για να ξαναγίνει επενδυτής", ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: "Κατανοώ ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και επηρεάζεστε από αυτήν αλλά μπορείτε να αφήσετε τον εαυτό σας λίγο πιο ελεύθερο, κάνοντας ένα βήμα πίσω", τόνισε ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού χρηματιστηρίου απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

  Βλέπει σε Αμερική και Μέση Ανατολή

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ελληνικό χρηματιστήριο επιδιώκει να αντιστρέψει την εικόνα του κακού branding και να προσελκύσει επενδυτές στρέφοντας το βλέμμα στις ΗΠΑ και την Ανατολή.

  "Θέλουμε μια στοχευμένη κίνηση στην Αμερική η οποία να στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο distribution channel ενώ είμαστε σε πρώιμες συζητήσεις για να δούμε εάν θα κινηθούμε στην Ασία και την Μέση Ανατολή", ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ.

  Ιδιαίτερα ελκυστικές εμφανίζονται δύο περιοχές στην Μέση Ανατολή καθώς εκεί τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συγκεντρωθεί τα περισσότερα κεφάλαια και έχει γίνει ο μεγαλύτερος αριθμός IPOs.

  "Οι συγκεκριμένες περιοχές εμφανίζουν μεγάλη ιδιαιτερότητα και απαιτείται σημαντική προετοιμασία και στήριξη από άτομα που γνωρίζουν την εκεί αγορά. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να πας εκεί που πηγαίνει το χρήμα", επεσήμανε.

  Η σύσταση war room

  Εκτός, όμως, από το κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων, έχει δοθεί προτεραιότητα και στην διαχείριση κρίσεων μέσα από τη σύσταση ενός war room, τα μέλη του οποίου επεξεργάζονται πληροφορίες και δημοσιεύματα σχετικά με εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν σκιές και φήμες περί σκοτεινών πρακτικών. Με αυτό τον τρόπο το χρηματιστήριο επιδιώκει να είναι πλήρως προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο και κρίση, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες επανάληψης παραδειγμάτων όπως αυτό της Folli Follie.

  "Ένα από τα πρώτα πράγματα που ζήτησα όταν ανέλαβα καθήκοντα, ήταν η δημιουργία ενός war room exercise για τη διαχείριση κρίσεων. Κατανοούμε ότι είναι τέτοια η φύση της αγοράς, που να αποκλείσουμε κάθε περίπτωση να ξαναγίνει κάτι τέτοιο, θα ήταν λάθος. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και θεσμικά θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο και είμαστε προετοιμασμένοι σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να αντιδράσουμε με τον σωστό τρόπο", υπογράμμισε ο κ. Κοντόπουλος.

  Ο απολογισμός από το επενδυτικό συνέδριο με την Morgan Stanley στο Λονδίνο

  Σε ό,τι αφορά τώρα τον απολογισμό από το πρόσφατο επενδυτικό συνέδριο που έγινε για πρώτη φορά με την Μorgan Stanley στο Λονδίνο και εξετάζεται να καθιερωθεί σε ετήσια βάση, συνολικά συμμετείχαν 280 σύνεδροι τόσο από την πλευρά των εισηγμένων εταιρειών όσο και των επενδυτικών οίκων ενώ έδωσαν το παρών 96 θεσμικά επενδυτικά funds, τα οποία διαχειρίζονται πάνω από 30 δισ. ευρώ. Προέρχονταν κατά κύριο λόγο από το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη και τον Καναδά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα ενώ υπήρξαν και ορισμένα, που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν στην πρώτη τους επένδυση στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, έλαβαν χώρα 527 συναντήσεις ανάμεσα στους επενδυτές και τους εκπροσώπους των εισηγμένων εταιρειών, η πλειονότητα των οποίων εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο CEO ή προέδρου.

  Ο τομέας των τραπεζών και της ενέργειας ήταν εκείνοι οι κλάδοι, οι οποίοι προσέλκυσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών ενώ έγιναν αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και της ένταξης του χρηματιστηρίου στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

  Ερωτήσεις έγιναν και για το εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου καθώς και για το κατά πόσο το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει συμμετοχή στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα επενδυτικά κεφάλαια των τραπεζών.

  Επιπλέον, το ζήτημα των επερχόμενων εκλογών και του πολιτικού ρίσκου δε θα μπορούσε να λείψει από την ατζέντα των ερωτήσεων και του ενδιαφέροντος.

  Επί του παρόντος το ενδεχόμενο πολιτικό ρίσκο δε φαίνεται να φρενάρει τους επενδυτές αλλά εκτιμώ ότι θα στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, σχολίασε ο κ. Κοντόπουλος.


   


   


   

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ