Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 21:10

  Ελ Εριάν: Υπερβολική η αντίδραση των αγορών στις δηλώσεις Πάουελ

  Ελ Εριάν: Υπερβολική η αντίδραση των αγορών στις δηλώσεις Πάουελ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως ένα ακόμα μάθημα στον επικεφαλής της Fed Τζέι Πάουελ και τους συναδέλφους του βλέπει τη σημερινή έντονη πτώση στις αγορές, μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

  "Για άλλη μια φορά η επικοινωνία της Fed συνέβαλε σε αδικαιολόγητη αστάθεια στις αγορές", είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Ελ Εριάν, αποδίδοντας ευθύνη για τις απότομες διακυμάνσεις στον Πάουελ και την ομιλία που έδωσε την Τετάρτη το ινστιτούτο Brooking.

  "Παρόλο που ο Πρόεδρος Πάουελ έκανε τα πάντα για να είναι ισορροπημένος, δεν κατεύνασε με κανέναν τρόπο αυτό που ήταν ήδη ένα σημαντικό ράλι στις αγορές. Αν και τόνισε άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης για τον πληθωρισμό, δεν συνειδητοποίησε πού ήταν η τεχνική εικόνα της αγοράς. Δεν συνειδητοποίησε τη "συμπεριφορική" διάσταση. Και γι' αυτό βλέπετε αυτή την υπερβολική αντίδραση", είπε ο άλλοτε CEO της Pimco.

  Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του την Τετάρτη ο Πάουελ είπε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα είναι λογικό να κόψει ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων της και ότι αυτό μπορεί να συμβεί από την επερχόμενη συνεδρίαση Δεκεμβρίου, προκαλώντας ενθουσιασμό στις αγορές, αν και υπογράμμισε με κάθε τρόπο ότι η μάχη της Fed με τον πληθωρισμό έχει πολύ δρόμο ακόμα.

  Μετά τις δηλώσεις Πάουελ την Τετάρτη η Wall Street κατέγραψε άλμα, που ξεπέρασε το 4% για τον Nasdaq, ωστόσο "προσγειώθηκε" άσχημα σήμερα, έπειτα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις (κόντρα τις προσπάθειες τις Fed να εξισορροπήσει την αύξηση των μισθών).

  Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν δήλωσε ότι η Fed αναμένεται "να καταλήξει πάνω από το 5%" (στο τελικό ύψος του επιτοκίου), κάτι που "είναι κάπως ζόρικο". 

  Όπως εξήγησε ο ίδιος, "η Fed πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σχετικά με το τι επικοινωνεί", ώστε να μειώσει τη μεταβλητότητα "καθώς βαδίζει στη λεπτή γραμμή μεταξύ της συγκράτησης του ταχύτερου πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες και της αποφυγής μίας συρρίκνωσης της οικονομίας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ