Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 17:32

  Βουτιά 2% έφεραν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα αμερικανικά μάκρο

  Βουτιά 2% έφεραν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα αμερικανικά μάκρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκάλεσε στο χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση για την πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, αφού πλέον το σενάριο της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve λαμβάνει μεγαλύτερες πιθανότητες, επηρεάζοντας έτσι τις επενδυτικές αποφάσεις των ξένων επενδυτών σε μικρές αγορές όπως η ελληνική.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2% στις 903,97 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 922,89 μονάδων (+0,05%) και 903,80 μονάδων (-2,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 86,73 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,88 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,67 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,24%  στις 2.200,04 μονάδες, ενώ στο -0,97% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.375,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,9% στις 640,58 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,48% και ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,49%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 3,09% στο πενθήμερο.

  Τελική ευθεία

  Η χρονιά τελειώνει δίνοντας μια αίσθηση ότι η αγορά πατάει πλέον καλά στα πόδια της χωρίς να επηρεάζεται δραματικά πλέον από την εικόνα που επικρατεί στο εξωτερικό, αναφέρει στο σχόλιο του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Αφενός η θεμελιώδης διάσταση των αποτελεσμάτων υποστηρίζει απόλυτα τις αποτιμήσεις γεγονός που αρχίζει να αποκτά δυναμική και στις μεσαίες κεφαλαιοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει τη δημοσίευση των βασικών μεγεθών του εννεαμήνου.

  Το ταμπλό έχει αρκετές φθηνές μετοχές με καλά μερίσματα και ένα στόρι επενδυτικής αναβάθμισης στο κοντινό μέλλον. Αφετέρου υπάρχουν επιχειρηματικές συμφωνίες σε εξέλιξη που υποστηρίζουν υπερτιμήματα δίνοντας ένα επιπλέον κίνητρο ενδιαφέροντος. Έξω από το ταμπλό η φετινή επιτυχία του τουρισμού και η διαχείριση της ενεργειακών τιμών δεν άφησαν παράγοντες όπως η ενεργειακή κρίση ή ο πληθωρισμός να οδηγήσουν σε ύφεση την οικονομία.

  Κοιτώντας μπροστά υπάρχουν ακόμα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα τραπεζικό σύστημα που έχει σταθεροποιηθεί και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και ενδείξεις για επανάληψη μιας καλής τουριστικής περιόδου. Όλα αυτά μπορούν ισορροπήσουν επί του παρόντος την όποια αδράνεια μπορεί να συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος η οποία σταδιακά από την αρχή της επόμενης χρονιάς θα αρχίσει να επιδρά πιο έντονα στο χρηματιστηριακό κλίμα.

  Τεχνική εικόνα

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απορροφά τις πιέσεις των απαιτητικών επιπέδων πάνω από τις 900 μονάδες. Δεν είναι εύκολη η διαφυγή και η προσέγγιση της επόμενης αντίστασης τιμών στις 950 μονάδες καθώς οι ταλαντωτές επέμεναν σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες ενώ η προσφορά εντείνεται στις απόπειρες υπέρβασης των 920.

  Ένα τέτοιο πισωγύρισμα στη συνεδρίαση της Παρασκευής επανέφερε την αγορά στη ζώνη στήριξης των 900 μονάδων αποφορτίζοντας για τα καλά τους ταλαντωτές στερώντας πλέον για την συνέχεια το "τεχνικό άλλοθι" της διόρθωσης των υπερτιμημένων επιπέδων. Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες.

  Τα τεχνικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, η επικρατούσα τάση είναι ανοδική, ωστόσο οι αγοραστές θα πρέπει σύντομα να αναλάβουν δράση αφού ο χρόνος πλέον δεν είναι με το μέρος τους λόγω των ανερχόμενων κλίσεων που έχουν οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, η Eurobank και η Quest έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 4%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank και ΓΕΚ Τέρνα. Η ΕΛΧΑ έχασε 2,44% και η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -2,40%.

  Οι απώλειες σε Titan, Coca Cola, Jumbo, Λάμδα και ΟΠΑΠ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος, με τον ΟΛΠ και τη Motor Oil να κλείνουν αμετάβλητες. Σε θετικά εδάφη μόνο ο Σαράντης και Aegean στον FTSE 25.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ