Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 17:08

  Οι θέσεις εργασίας πιέζουν την Wall Street

  Wall Street εσωτερική 14.09.2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η έκθεση για την αγορά εργασίας απογοήτευσε μάλλον τους επενδυτές.

  Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός Dow Jones διαπραγματεύεται στις 34.109 μονάδες με πτώση 0,8% ή 230 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,1% και βρίσκεται στις 4.034 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερες είναι οι πιέσεις στον τεχνολογικά σταθμισμένο Nasdaq που χάνει 1,3% και κινείται στις 11.336 μονάδες.

  Στην είδηση της ημέρας, η κρίσιμη έκθεση που περίμενε η αγορά τελικά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες, καθώς η αγορά εργασίας των ΗΠΑ συνεχίζει να δείχνει εξαιρετικά.... ανθεκτική.

  Με την ομοσπονδιακή τράπεζα να έχει εστιάσει πλήρως στο να μειώσει τον πληθωρισμό, για την αγορά ισχύει η ρήση "τα κακά νέα είναι καλά νέα" και αντιστρόφως, συνεπώς οι ισχυροί αριθμοί των νέων θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο επανέφεραν τις ανησυχίες για περαιτέρω επιθετικές αποφάσεις από τους αξιωματούχους της Fed.

  Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε άλλες 263.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, ξεπερνώντας με ευκολία τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 200.000 θέσεις.

  Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε ανοδικά τη μέτρηση του Οκτωβρίου στις 284.000 θέσεις.

  "Η προσφορά εργαζομένων παραμένει χαμηλή, ενώ η ζήτηση εργαζομένων παραμένει υψηλή", επισημαίνει ο Michael Arone, επικεφαλής αναλυτής στην State Street Global Advisors.

  Και όπως εξηγεί ο ίδιος, "αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός των μισθών θα διατηρηθεί και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τις μετοχές, επειδή είναι ενδέχεται να κρατήσει τη Fed μάλλον πιο επιθετική παρά το αντίθετο".

  Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το "σήμα" που έδωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Τράπεζας, Τζέι Πάουελ, για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων πιθανώς και από την επερχόμενη συνεδρίαση Δεκεμβρίου, είχε δώσει ισχυρή ώθηση στην αγορά.

  Ωστόσο, μετά τη σημερινή έκθεση οι αυξήθηκαν εκ νέου οι πιθανότητες η Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της το επόμενο έτος, προκειμένου να επιβραδύνει την οικονομία και τη ζήτηση για αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό δυναμικό.

  Η Fed αναμένεται πλέον να αυξήσει τα επιτόκια της από τα τρέχοντα επίπεδα του 3,75% με 4% στο 4,92% μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους και στη συνέχεια στο 5%με 5,25% μέχρι τον Μάιο, με βάση τις τιμές στα συμβόλαια futures στο εργαλείο CME Fedwatch, μεταδίδει το Reuters. Πριν τα σημερινά στοιχεία, το "ταβάνι" στο επιτόκιο ήταν στο 4,75% με 5%.

  Σημειώνεται, ότι ο επικεφαλής της New York Federal Reserve, John Williams, δήλωσε ότι θα χρειαστούν "δύο χρόνια" για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον επίσημο στόχο του 2%. Ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, διαμορφώθηκε στο 6% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες. 

  Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι περιμένει "μια αρκετά σημαντική πτώση του πληθωρισμού" το 2023.

  Από την πλευρά του πάντως, ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve για την Εποπτεία, Michael Barr, δήλωσε ότι Τράπεζα θα πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα στο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

  Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι θα ήταν λάθος οι αγορές να ερμηνεύσουν μια απόφαση για επιβράδυνση στο ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων "ως κάτι που θα αντανακλά μια αλλαγή στη σοβαρότητα του έργου που έχουμε μπροστά μας”. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ