Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 20:15

  Με απώλειες έκλεισε το φυσικό αέριο καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τη ζήτηση

  ευρω και φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες έκλεισε το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο την Πέπτη σε μία μέρα με έντονες μεταβολές, με τους traders να σταθμίζουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελαφρύνει το βάρος των υψηλών λογαριασμών για τους καταναλωτές έναντι των προοπτικών για ψυχρότερες θερμοκρασίες, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση. 

  Επτά κράτη - μέλη της ΕΕ άσκησαν εκ νέου πιέσεις για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έγγραφο που εξέτασε το Bloomberg. Η πτώση διέγραψε τα κέρδη που σημειώθηκαν νωρίτερα με ώθηση τις προβλέψεις ότι οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή θα πέσουν κατακόρυφα αυτόν τον μήνα μετά από έναν σχετικά ήπιο Νοέμβριο.

  Η Ευρώπη προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να μετριάσει την ενεργειακή της κρίση, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί από έναν σκληρό χειμώνα που αφήνει την αγορά εκτεθειμένη σε περαιτέρω πίεση της προσφοράς. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) βοήθησε στην αναπλήρωση των μειωμένων ρωσικών ροών και στην πλήρωση των δεξαμενών, αλλά τα αποθέματα αρχίζουν να μειώνονται.  

  Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτή την εποχή του έτους, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και πλήττοντας τις οικονομίες. Καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για ένα αυστηρότερο πλαφόν.

  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν παροτρύνει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια. Η ήπειρος προσπαθεί επίσης να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών για την υποδοχή περισσότερου LNG, με τη Γερμανία να αναμένεται να έχει έτοιμους τους πρώτους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής αυτό το μήνα. Αλλά αν ένα ψυχρό κύμα πλήξει και την Ασία, ο ανταγωνισμός για τα φορτία θα μπορούσε να αυξηθεί, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο των τιμών. 

  Το φυσικό αέριο μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 100 και 200 ευρώ το επόμενο έτος, δήλωσε ο Francisco Blanch, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στην Bank of America.

  Σε αυτό το κλίμα, το φυσικό αέριο παράδοσης Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημείωσε πτώση 6,4% στα 137 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, "άγγιξε" τα 164,9 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ