Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 16:58

  Μεικτή εικόνα στη Wall με επίκεντρο τη μεταποίηση και τον πληθωρισμό

  Wall Street
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:38

  Έσβησαν από νωρίς τα κέρδη που σημείωναν στο άνοιγμα οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους Dow και S&P 500 να σημειώνουν απώλειες και τον Nasdaq να παλεύει για το πρόσημο σημειώνοντας αρκετές μεταβολές, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2020, μετριάζοντας την αισιοδοξία που προκλήθηκε προηγουμένως για τα στοιχεία του πληθωρισμού.

  Ειδικότερα, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού, ενισχύοντας έτσι τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα είναι σε θέση να προχωρήσει με ηπιότερα βήματα στη σύσφιξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες, ωστόσο, σημειώνεται ότι επιδεινώθηκε σημαντικά τον Νοέμβριο η εικόνα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη PMI να κατρακυλά και πάλι κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

  Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global για τους δείκτες PMI, η κάμψη του Νοεμβρίου στη δραστηριότητα του κλάδου είναι η μεγαλύτερη από τον Μάιο του 2020 και οδηγήθηκε από την υποχώρηση στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,4 τον Οκτώβριο, παραμένοντας κοντά στην προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στο 47,6. Συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια έδειξε και η αντίστοιχη έρευνα του Institute for Supply Management (ISM).  Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM υποχώρησε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν την οικονομία σφυροκοπούσε το πρώτο κύμα της πανδημίας της COVID-19.

  Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg.  Την ίδια στιγμή, η άνοδος του ετήσιου δείκτη επιβράδυνε στο 6% τον Οκτώβριο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα και το υψηλό 40 ετών του 7% που σημείωσε μέσα στο καλοκαίρι. Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό.  Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,3% του δομικού δείκτη.

  Δείκτες

  Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,57% ή περίπου 200 μονάδες και κινείται στις 34.394,04 μονάδες, ενώ νωρίτερα έχανε πάνω από 400 μονάδες. Παράλληλα, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,09% ή κατά 3 μονάδες στις 4.076,80 μονάδες ενώ ο Nasdaq - που σημειώνει αρκετές μεταβολές - χάνει 0,12% ή 13 μονάδες στις 11.481,82 μονάδες.

  Η σημερινή εικόνα στη Wall έρχεται μετά το χθεσινό ράλι, με τον Nasdaq και τον S&P 500 να διακόπτουν το τριήμερο σερί απωλειών, καθώς ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, φάνηκε να επιβεβαιώνει την επιβράδυνση της σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας - ένα ερώτημα που παρέμενε τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο Dow σημείωσε άλμα χθες άλμα 2,2%, ενώ οι Nasdaq και S&P 500 σημείωσαν άνοδο 4,4% και 3,1% αντίστοιχα.

  Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι και οι τρεις δείκτες ολοκλήρωσαν χθες με κέρδη τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 4,37% - καταγράφοντας τομ δεύτερο ανοδικό μήνα στη σειρά για πρώτη φορά μετά από ένα τρίμηνο σερί που έληξε τον Δεκέμβριο του 2021. Ο S&P 500 και ο Dow σημείωσαν άνοδο 5,38% και 5,67%, αντίστοιχα, για να ολοκληρώσουν τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα τους με κέρδη για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021.

  "Είτε σκόπιμα είτε όχι, ο Πάουελ έστειλε ένα μήνυμα ότι, υπό το πρίσμα της σύσφιξης που έχει ήδη γίνει, επικεντρώνεται πλέον περισσότερο στις προοπτικές ανάπτυξης και στην εικόνα της απασχόλησης παρά στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%", δήλωσε ο Chris Senyek, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Wolfe Research.

  "Με τις αγορές να είναι όλο και περισσότερο προετοιμασμένες για ένα τελικό επιτόκιο κάτω του 5% και με τον πληθωρισμό να επιστρέφει κοντά στον στόχο το 2024, το ράλι της αγοράς μετοχών θα μπορούσε να επεκταθεί, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για στροφή της πολιτικής", δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management.

  Ωστόσο, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η πορεία της πολιτικής της Fed εξακολουθεί να εξαρτάται από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται καθώς η οικονομία "αποθερμάινεται". Για αυτό, οι traders θα παρακολουθούν με προσοχή μια σειρά δεδομένων κατά τις επόμενες δύο συνεδριάσεις.

  Σε άλλα μάκρο της ημέρας, πτωτικά κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την αύξηση που είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου κατά 16.000 και διαμορφώθηκαν στις 225.000 αιτήσεις.  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των νέων αιτήσεων αλλά σημαντικά μικρότερη, μόλις κατά 5.0000.  Η μείωση των αρχικών αιτήσεων ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας "έσβησε" την αύξηση που είχε καταγραφεί μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν είχαν σημειώσει άνοδο κατά 18.000, φτάνοντας στις 241.000 αιτήσεις.

  Στα επιχειρηματικά νέα, η μετοχή της Salesforce υποχωρεί πάνω από 10%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο συ-νδιευθύνων σύμβουλος Bret Taylor θα παραιτηθεί στις 31 Ιανουαρίου, αφήνοντας τον πρόεδρο Marc Benioff ως μοναδικό διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ ανακοίνωσε επίσης καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη και έσοδα τριμήνου.

  Εν τω μεταξύ, περισσότερες κινεζικές πόλεις χαλάρωσαν τους περιοριστικά μέτρα λόγο κορονοϊού και η αστυνομία περιπολούσε στους δρόμους την Πέμπτη, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτονώσει την οργή του κοινού για μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα στον κόσμο και να αποτρέψει περισσότερες διαδηλώσεις.

  "Τα μηνύματα που προέρχονται από την Κίνα φαίνονται επίσης πολύ θετικά", δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στην Oanda. "Ενώ δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια δραματική αλλαγή πολιτικής από την ηγεσία, ιδιαίτερα πριν από τον Μάρτιο, οποιαδήποτε μέτρια χαλάρωση στην πολιτική μηδενικού covid είναι και θα είναι ευπρόσδεκτη. Η προσέγγισή της ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη και οι διαδηλώσεις αναδεικνύουν πώς αλλάζει η κοινή γνώμη απέναντί της".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ