Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 16:24

  Long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, η επενδυτική πρόταση της Société Générale

  Société Générale: Οι 30 εισηγμένες με ταμεία που ξεχειλίζουν από ρευστότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μία επενδυτική ιδέα στο περιβάλλον της αγοράς ομολόγων προτείνει η Société Générale, τις long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, τονίζοντας πως το σκεπτικό πίσω από αυτήν την πρόταση είναι ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

  Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχουν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων σε ιστορικά υψηλά και τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η θετική δυναμική φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με τη βοήθεια κεφαλαίων του NGEU και θα στηρίξει τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας. 

  Οι οικονομολόγοι της SocGen προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ έως το 2026 και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027. Όσον αφορά την προσιτότητα του χρέους, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποφύγουν τη σημαντική αύξηση εν μέσω αυξανόμενων επιτοκίων, καθώς ο ΟΔΔΗΧ αντιστάθμισε μέρος του επιτοκιακού κινδύνου μέσω παραγώγων προτού αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων στα τέλη του 2021. Επιπλέον, περίπου το 75% του συνολικού χρέους είναι με τη μορφή δανείων, τα οποία τείνουν να έχουν χαμηλότερο κόστος τόκων από τα ομόλογα.

  Καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα από το 2016. Η τρέχουσα αξιολόγηση BB+ stable της S&P, για παράδειγμα, απέχει μόνο ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, και με βάση τα όσα συνέβησαν μετά την αναβάθμιση της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα το 2017, ο αντίκτυπος στην αγορά μιας τέτοιας αναβάθμισης είναι πιθανό να είναι ο μεγαλύτερος όταν δοθεί η πρώτη αξιολόγηση "investment grade" από τον πρώτο οίκο, κάτι που θα θα μπορούσε να συμβεί στην πρώτη αξιολόγηση της S&P το α’ εξάμηνο του 2023, το νωρίτερο.

  Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών ήταν ασταθές, σημειώνει η SocGen. Αυξήθηκε σε περίπου 80 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 από περίπου 10 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2021. Η παραίτηση του Ντράγκι τον Ιούλιο του 2022 αύξησε την απόδοση του 10ετούς ιταλικού, ενώ η απόδοση των ελληνικών 10ετών επηρεάστηκε ελάχιστα. Αυτό οδήγησε το spread στις -10μ.β, προτού σταθεροποιηθεί σε ένα εύρος 40-60 μ.β τους τελευταίους τρεις μήνες. Ενώ το spread είναι επί του παρόντος γύρω στις 45 μονάδες βάσης, τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της Ελλάδας και η βελτιωμένη ρευστότητα της αγοράς θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα.

  Οι προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και οι ανησυχίες για αυξημένους κινδύνους υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κάτω από το Investment grade θα μπορούσαν να προκαλέσουν μείωση του spread σε μηδενικά επίπεδα, όπως συνέβη τον Ιούλιο του 2022, εκτιμά η γαλλική τράπεζα.

  Τέλος σε ό,τι αφορά τους κινδύνους αυτής της επενδυτικής πρότασης, η SocGen αναφέρει πως ένα γεγονός που θα πυροδοτήσει την risk-off διάθεση των επενδυτών θα πλήξει τις μικρότερες αγορές ομολόγων, όπως η ελληνική, περισσότερο από την ιταλική. Επίσης, οποιαδήποτε επιδείνωση του δημοσιονομικού προφίλ της Ελλάδας ή υψηλότερη διάθεση ρίσκου για τα ιταλικά ομόλογα (π.χ. με τον ιταλικό πολιτικό κίνδυνο να θεωρείται χαμηλός) θα μπορούσε να οδηγήσει το spread υψηλότερα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ